Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

Bocskai Korona hajdúsági helyi pénz. 2012-ben indították el Hajdúnánáson. 2016 őszén Hajdúhadházán, majd 2017 elején további városokban.

Alapadatok[]

  1. Bocskai Korona utalvány vásárlása: névértéken, használata, elfogadása: költségmentes
  2. Bocskai Korona utalvány be/visszaváltása Ft-ra elfogadóhelyeknek: 2%+ ÁFA, min. 500Ft kezelési költség levonásával.
  3. Éves partnerkapcsolati díj: 10.000.-Ft
  4. Kibocsátó: Hajdúnánási Holding Zártkörűen Működő Részvénytársaság
  5. A visszaváltás végső határideje 2016. december 31., a helyi pénz érvényessége addig tart.
  6. Bocskai Korona utalvány: Kibocsátó által nyomdai úton előállított vásárlására felhasználható okirat.
  7. Az elfogadóhelyek 2- 15% kedvezményt adnak az utalvány használatakor.
  8. 500, 1000, 2000, 5000, 10.000, 20.000 címletek vannak.

Története, fejlődése[]

Több praktikus oka is volt annak, hogy a képviselő testület a Holdingot bízta meg a helyi pénz kibocsátásával. Adott, egy az önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő vállalkozás, amely tiszta átlátható és ellenőrzött módon működik. Az átláthatóság mellett, fontos tényező volt hogy így nem kellett létrehozni egy újabb szervezetet, apparátust és infrastruktúrát, tehát költséghatékonyan indulhatott a bevezetés. Nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy a Holding a város nevében indulhatott el a helyi pénz megteremtésének útján. Ma Magyarországon számtalan utalvány van forgalomban, szolgáltatók, bevásárlóközpontok, üzlethálózatok és boltok vezettek be ilyet. Vásárlási utalványt szinte bárki kibocsáthat, de fizetésre csak a törvényes fizetőeszközt kell mindenkinek elfogadni. Ezen túl azonban bármilyen fizetési módban megállapodhatunk, a csereeszköz formája változhat megegyezés alapján a felek között.

Egy év után 70 elfogadó helye volt. Ekkor a környező települések szándéknyilatkozatban erősítették meg a a program iránti érdeklődésüket. Egy éves a Bocskai korona - rendezvény - 10 perces videó

Az önkormányzat által működtetett Start Közmunka-program keretében zöldségeket termel a város, amit a hajdúnánási vásártéren „nánási portéka” néven Bocskai Koronáért árusítanak és ennek következménye, hogy lassan a helyi boltosok egyre kevesebbet járnak a nagybani piacra. A szakértők szerint is lassú folyamatban. eleinte csak a forgalom 2­5 százalékát tette ki a Bocskai Korona.

Dr._Horváth_Tibor_Bocskai_Korona_-_helyi_pénz_a_gyakorlatban

Dr. Horváth Tibor Bocskai Korona - helyi pénz a gyakorlatban

Kezdetben 300 ezer Bocskai Korona került forgalomba, 2016-ra a lakosság és a helyi vállalkozások összefogásának köszönhetően ez az összeg megtöbbszöröződött, immár közel 30 millió Bocskai Korona van forgalomban. Eddig összesen 100 millió forint értékben gyártottak a bankjegyekből s több mint 70 szerződött partnernél és közel 200 helyen lehet velük fizetni, s az eladott termékek mintegy 10 százalékát már Bocskai Koronával fizetik ki.


2017-es összefoglaló: 5 éve került bevezetésre Hajdúnánás helyi pénze. A kezdetekről és tapasztalatokról kérdezték a polgármestert, Szólláth Tibort.

Működése[]

Mit kezd egy ilyen kis település saját berkein belül a saját pénzével?

Ma egy kisvárosnak alapvető problémája, a városból történő tőkekiáramlás, a helyi vállalkozók versenyhátránya, a folyamatosan lassuló pénzáram ezzel együtt a munkanélküliség fokozódása. Mit tehet egy vidéki kisváros, ha nincs elég pénze, de boldogulni fejlődni akar? Egy dolgot - ami lassan kiveszni látszik az életünkből; azt, hogy a tagjai megbíznak egymásban és elindulnak az öngondoskodás útján, azaz helyi összefogással létrehozzák a fenti problémákat kezelni és javítani tudó kereskedelmi, vagy vásárlási utalványt, azaz a "helyi pénzt". A város lakosságszáma az ide látogató fürdővendégekkel, turistákkal elegendő, ahhoz hogy elinduljunk a bevezetéssel, hiszen itt már keletkezik akkora készpénzforgalom, ami kézzel fogható eredményeket hozhat. Fontos újra megemlíteni az összefogást, a város lakóinak kell megállapodniuk a helyi pénz használatában, mellé kell állniuk, a Holdingnak pedig megteremteni ennek a hátterét, létrehozni egy biztonságos és a maga nemében egyedülálló saját csereeszközt, ami csak a városé.

Van ennek a pénznek fedezete?

A Bocskai Korona fedezete 100% forint, amely elhelyezésre kerül egy elkülönített bankszámlán. Ezen túl a holding egész vagyona is ott áll, amely többszöröse a kibocsátásra kerülő Bocskai Koronának. Mondhatjuk, hogy tízszeresen fedezett a Korona. Ez nagyon fontos és elsődleges dolog, hiszen csak így hihetnek benne a felhasználók.

Miért éri meg az egyszerű nánási embernek Koronát venni?

A helyi pénz rendszerének célja és szerepe, hogy a helyi fogyasztást összekösse a helyi termeléssel, arra ösztönözzön mindenkit, hogy helyben költsön. Ha az emberek használják a Koronát és akarnak vele fizetni, akkor az elfogadó helyek is erősödnek, illetve meg fogják keresni a módját, hogy helyben költsék el a megkapott Koronát. A fentieken túl azonnal kézzel fogható lesz a lakosságnak is, hiszen az elfogadó hálózat tagjainak 5-15%-os kedvezményt kell adniuk azoknak, akik Bocskai Koronával fizetnek. Úgy kell ezt elképzelni, mintha a Bocskai Koronát használók 5-15%-os fizetésemelést kaptak volna. Csak rajtuk áll, hogy igénybe veszik-e.

Miért éri meg a vállalkozónak, őstermelőnek elfogadóhellyé válnia?

Vállalkozások érdekköre, a helyi gazdaság szereplői jól kimutatható, biztos keresleti oldalt jelentenek. A helyben működő kereskedő, szolgáltató és termelő vállalkozások, őstermelők vagy gazdák számára a könnyen visszatérő helyi vásárlók megtartására egy jó eszköz - hiszen az ezzel rendelkező vásárlók nem tudják azt máshol elkölteni, csak helyben, náluk. Mindez arra készteti a lakosokat, hogy a helyben gyártott termékeket, ill. helyi szolgáltatásokat vásárolják. A lokalizáció számtalan további előnnyel jár, a beszerzéseket és garanciákat is egyszerűsíti.

Kik válhatnak elfogadóhellyé?

A Hajdúnánási Holding Zártkörűen Működő Részvénytársaság Igazgatósága dönt ez elfogadóhelyé válásról. A döntés alapja, hogy az adott elfogadóhely összhangban legyen a Bocskai Korona céljával, azaz Hajdúnánás közösségének gyarapodását, boldogulását szolgálja.

Bekerülhetnek-e ebbe a rendszerbe az ún. multi cégek?

Ha helyben nyújtja szolgáltatásait és csak helyben előállított terméket forgalmaz, továbbá Hajdúnánás közösségének gyarapodását, boldogulását szolgálja bizonyára eséllyel indulhat, de ilyet nem ismerek egyelőre.

A visszaváltása hol és milyen formában történik?

Az utalvány visszaváltására kizárólag Hajdúnánási Holding Zrt. és a vele érvényes Elfogadóhelyi szerződéssel rendelkező partnerek jogosultak. Mindenki más vásárolni tud vele. Hasonlóan, mint más étkezési, vagy vásárlási utalványhoz.

Honnan tudják az érintettek, hogy hol vásárolhatnak koronával?

A Bocskai Korona WEB oldalán található az Elfogadóhelyek listája, ezen boltok kirakatán fel van tüntetve matricával hogy itt Bocskai Koronával is lehet fizetni. Tervben van egy telefonos alkalmazás is ahol folyamatosan közölik az elfogadó helyek listáját. Folyamatosan látható lesz ez a lista az újságban, TV-ben. A város lakosságának fontos feladata, hogy keresse a koronát az üzletekben, szolgáltatóknál, termelőknél, mert akkor azok is elfogadó helyé akarnak majd válni.

Konkrét vásárlási példa

Egy nánási bolt - vállalkozó elfogadóhellyé válik, mondjuk egy élelmiszer üzlet. Kiragasztja az elfogadóhely matricát, így mindenki tudja, hogy nála lehet Koronával fizetni. Az elfogadó helyi szerződésben vállal bizonyos kedvezményt, amely közzétételre kerül, illetve ő is kiteszi azt az üzletében. Érdemes egyébként ilyenkor néhány kezdő címletsorozatot jegyeznie a vállalkozónak is, hiszen a váltásokhoz, legalább az elején ezt fogja használni. Ezt követően, a betérő vásárló, ha Bocskai Koronával fizet, kedvezményt kap. Amennyiben visszajáró keletkezik azt 500-as címletig Koronában 500-nál kisebb címletben pedig már forintban adja vissza az eladó, hiszen a Korona váltópénze 500 címlet alatt a forint. Tehát például ha a megvásárolt áru összértéke 5.800 Korona, akkor a vásárló fizethet akár egy 10 000 ezres Koronával is, hiszen az eladó visszaadhat 2 db 2000 Koronát és 200.-Ft-ot. Azonban a vásárló fizethet egy 5000-es és egy 500-as Koronával is és megtoldva azt 300.- Ft-tal.

Források, további részletek[]

Advertisement