Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

A bizalom egy emberi érték - bizakodás abban, hogy egy velünk kapcsolata kerülő egyén, vagy termék, szolgáltatás kiszámítható, jobb esetben kedvező hozzáállást mutat. A bizalom egy emberi és szervezeti, tehát társadalmi érték - a közösségek színvonalának egyik mércéje. Elsajátítása a családban kezdődik. A bizalmi kapcsolat mindig kétoldalú. Egyszerre vesz részt benne az, aki bízik, és az, akiben bíznak. A bizalom képessége tanult folyamat, melyre érdemes készségként tekinteni, melyet odafigyeléssel és tudatossággal fejleszthetünk: lásd együttműködési készség.

Hand in hand

A bizalomteli kapcsolat megsokszorozza az ember teljesítőképességét.

A bizalom eredménye a társadalmi tőke, vagyis egy együttműködésre használható kapcsolati hálózat- szomszédság, helyi gazdaság. A bizalom és nyitottság alapvető egy hatékony társadalom működtetésében.

Cikkek a bizalom témában[]

Trust

Egy bizalom-játék gyakorlata, ahol a résztevők egymást tartják.

Megbízhatóság[]

Személy, termék vagy szolgáltatás megbízható, ha garantált hogy a korábbi, vagy ismert és várt eredményt kapjuk ha megfelelően kapcsolatba lépünk vele. Általában előírások (protokollok) és jogi szabályozások pontosítják hogy hogyan garantált a sikeres kapcsolat.

Megbízható termékek, szolgáltatások[]

A megbízhatóság fontos eleme a javíthatóság, és hasznosságát növeli, de nem feltétele a tartósság. A megbízható termékek és szolgáltatások lényeges eleme a minőségi ügyfélkapcsolat.

További részletek: megbizhatok.hu: 5 lépéses szigorú bolt (webáruház) és termék ellenőrzés

Kiszámíthatóság[]

A bizalom lényege hogy számíthatunk a partnerünk együttműködő, segítő viselkedésére. Jogi szervődésekben ezek részleteit szkták rögzíteni, azonban sosem lehet minden részletre kiterjedő terveket készíteni.

Szakirodalom[]

Irodalom[]

  • Bizalom - díjnyertes magyar film (1979)
Advertisement