Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

A biogazda biogazdálkodást (ökológiai gazdálkodás, organikus gazdálkodás) folytató személy. Ez olyan gazdálkodási forma, amely szerves trágyázáson, biológiai növényvédelmen és természetes biológiai ciklusokon alapul, a szintetikus trágya és szintetikus növényvédő szerek mellőzésével, például baktériumalapú biotrágyák használatával. Magyarországon a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. és az Öko Garancia Kft. által kiadott tanúsítvánnyal lehet egy gazda hivatalosan is bio. A tanúsítvány kiadását hosszú folyamat előzi meg.


Legfontosabb korlátozások a biogazdák számára[]

• Tilos a géntechnikailag módosított szervezetek és ezek származékaiknak használata minden területen, az állatgyógyászati készítményeket leszámítva.

• Tilos a föld nélküli gazdálkodás az állattartásban, másként az ökológiai gazdának termőfölddel kell rendelkeznie ahhoz, hogy ökológiai gazdálkodást folytathasson. Iparszerű, kizárólag állatot tartó, minden takarmányt vásárló, a trágyát elhelyezni képtelen gazdaság akkor sem lehet ökológiai, ha az állatokat egyébként az ökológiai előírások szerint tartanák. Ilyen esetekben lehetőség van arra, hogy az állattartó állandó megállapodást kössön egy, vagy több azonos régióban gazdálkodó növénytermesztő biogazdasággal.

• Párhuzamos gazdálkodás (van egy gazdaságon belül ökológiai és nem ökológiai gazdaságrész) ugyan lehet, de azonos vagy nem könnyen megkülönböztethető fajtát a növénytermesztésben nem szabad alkalmazni, az állattartásban azonos faj nem lehet a két gazdaságrészben.

• Tilos kizárólag rácspadozaton tartani az állatokat és ketrecben, a kötött tartás kivételesen, korlátozott körülmények között alkalmazható.

• Tilos a prevencióként végzett antibiotikumos, kemikáliákon alapuló védekezés, hozamfokozás hasonló anyagokkal, hormonokkal történő állományszintű kezelés, ivarzás szabályozás stb.

• Tilos olyan anyagokat (tápanyagok, növényvédő hatóanyagok, élelmiszeradalékok, segédanyagok, takarmányadalékok, kiegészítők, állattartás épületeinek fertőtlenítő- és tisztítószerei stb.) használni, amelyek nem szerepelnek engedélyezett anyagként az EU-s bio-rendeletek listáin.

• Tilos a borjak egyedi tartása.

Kapcsolódó témák[]

Forrás[]

Advertisement