Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

A Befektetési arany az egykori aranypénz fizetőeszköz visszaszorult formája.

gold arany érme tömb

A magánemberek számára elérhető arany két csoportba sorolható. Ékszerarany minden, amiből ékszer készül. Ezek ötvözöttsége, azaz, hogy milyen más fémmel – réz, ezüst, stb. – vegyítették, illetve formája, minősége igen eltérő lehet. Másik csoportja pedig a befektetési arany. A befektetési arany szigorú követelményeknek kell, hogy megfeleljen. Az aranyrudak esetében a tisztasága legalább 995 ezrelék kell, hogy legyen.

Befektetési arany termékek[]

A befektetési arany kategória aranyérméket és aranyrudakat jelent. A ma ismert legtisztább arany a 999,9 ezrelék tisztaságú „négykilences”. Vannak ilyen minőségű magyar, török vagy éppen arab aranyrudak is, de világszerte csak a London Good Delivery szállítók termékei elfogadottak. Csak nyolc európai cég felel meg a teljesen homogén minőségi elvárásoknak.

Magyarországon a Bizományi Áruház Vállalat aranytömbjei ismertek, amelyeket a BÁV mellett jellemzően a hazai ékszerészek, zálogházak is bevesznek, de egy magyar aranyrúd későbbi, esetleges külföldi értékesítése nehézkes.

Az érmék és rudak formájára és súlyára nincsenek kötelező szabályok, de érdemes a piacon ismert és mindenki által elfogadott egységeket vásárolni. Az aranyrudak súlyát grammban szokás megadni, vannak 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 250, 500 és 1000 grammos aranyrudak. Az érméknél azonban az uncia súlyegység az elterjedt, az 1 unciás érme 31,1 gramm súlyú. Unciában a törtszámúak az elfogadott egységek, vannak 1/20, 1/10, negyed-, illetve félunciás érmék is.

Arany befektetési alapok[]

Az alapok között vannak kifejezetten az arany árába fektető alapok, de elérhetők olyan alapok is, amelyek nemesfémgyártókba, aranybányászati eszközöket gyártó cégekbe, azaz nem a nemesfémbe, hanem az iparágba fektetnek. Az ilyen alap teljesítménye is követi az aranyárat, ugyanakkor jellemzően kevésbé hirtelen változik az eszközértéke, különösen, ha az alap több befektetési alapba fektető alapok alapja, ahol még kisebb a változékonyság, mert a különböző alapok változékonysága kiegyenlíti egymást. Az alapok előnye, hogy nincsen költsége a szállításnak, a darabolásnak és a tartásnak. Ráadásul, a befektetési arany relatíve annál drágább, minél kisebb a befektetési összeg, a befektetési alapoknál azonban a kis összegű befektetés éppen olyan jól teljesít, mint a nagy.

Aranytömb hamisítás[]

Először 2017 első felében lehetett értesülni a hamis jelzéssel ellátott rudak felbukkanásáról, méghozzá az évi több ezer milliárd dolláros londoni aranypiacról. A JP Morgan egyike azon öt bankháznak, amely arannyal is kereskedik, illetőleg aranyban kötött üzleteket hitelesít. Onnan jelentették, hogy a náluk megforduló készletből legalább két aranytömböt egyező azonosítószámmal láttak el. Ez nyilvánvalóan lehetetlen lenne eredeti "termékek" esetében, hiszen az aranyrudaknál előírás, hogy a hitelesített gyártó logója mellett egyedi sorszámot is kapjon az aranydarab.

Ezután elmúlt években legalább 50 millió dollár - közel 15 milliárd forint - értékben azonosítottak olyan, svájci öntödei vállalatok bélyegével ellátott aranyrudakat a JP Morgannél, amelyeket a négy nagy svájci öntöde egyike sem gyárthatott.

Amikről egyébként "aranyrúdként" itt szó van, azok a kilobarok - súlyuk alapján elnevezve -, és nem azonosak az általános szóhasználatban hivatkozott, 12,5 kilogrammos aranytömbökkel. A kilobarok körülbelül mobiltelefon méretűek, és mostani áron, darabonként nagyjából 50 ezer dollárt érnek.

Részletek, forrás:

Kapcsolódó cikkek[]

Források[]

Advertisement