Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

A becsületesség, tisztelet-teljes, következetes viselkedés betartása emberi érték, amelynek a lényege az, hogy az ember úgy viselkedjen és cselekedjen, hogy környezete kölcsönösen tisztelje, becsülje.

Társadalmi szinten a becsület része a közösség szabályainak követése, és a törvények, utasítások megtartása, etikus gazdaság kialakítása, nyer-nyer helyzetek keresése

Megtartásának lényeges elemei az őszinteség, kölcsönösség, együttműködési készség.

Megszerzését gyorsítja az nyitottság, önzetlenség, együttérzés.

Gyakorlati példák[]

Through A Childs Eye

Becsületesség, amikor a másik szemébe tudunk nézni"

Gyakorlati példák az etikus gazdaság területéről, ahol a becsületesség kiemelt szempont.

Betartatás[]

Az emberi és társadalmi normák eltérőek lehetnek. Emiatt a közösségek, országok, kultúrák, egy adott minimális szintet várnak el a tagjaitól. A jog lényege hogy ha valaki az elvárható becsületesség szabályait nem tartja be, nevesíthető legyen - szabálysértést, törvényszegést, bűncselekményt követ el.

A társadalmi környezet szankciókat alkalmaz, melyekkel a szabálykövetést erősítik. A negatív szankció a jogsértő számára hátrányt helyez kilátásba, míg a pozitív szankció jutalmat ígér a jogszerű magatartás tanúsításáért. Negatív szankció lehet például a büntetés, míg pozitív lehet a kitüntetés.

Előfordul, hogy a szabályalkotók, törvényhozók maguk nem becsületesek, emiatt a csoport, közösség, ország szabályai megengedik sőt normává tesznek valamilyen önromboló vagy kisajátító viselkedést.

Források[]

Ezen a lapon merítettünk a Magyar Wikipédia: Szankció és A becsület védelme szócikkéből, ahol a témában további részletek találhatóak.

Advertisement