Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

A Bükkaranyosi "Hidrogénfalu" projekt egy önellátásra képes, hidrogén alapú gazdaság lehetőségeit felhasználó kezdeményezés.

A fejlesztés körülményei, az alapötlet[]

Nyilvánvaló, hogy az alternatív energiákhoz való hozzájutás lehetősége sokkal jobb egy vidéki ember számára, mint egy városban élőé. Az energiaárak drasztikus növekedésével és a RES technológiák elterjedésével az emberekben jogosan merül fel az igény, hogy adottságaiktól függően önmaguk állítsák elő a számukra szükséges energiát. Erre a reális igényre alapoz az európai viszonylatban is újdonságnak számító bükkaranyosi hidrogénfalu koncepciója.

A „hidrogénfalu” egy új típusú, XXI. századi településmodell. Mikrohálózata egy energiasziget, vagyis autonóm, országos hálózattól nagyrészt független önellátó rendszer, mely káros anyagok kibocsátása nélkül olcsó, jó minőségű „zöld energiával” látja majd el az ott élőket. A rendszer intelligensen integrálódik az országos energiahálózatba, így az egyben a termeléstől függően a közösségi jövedelemszerzés alapja is lehet.

Külföldi példák[]

UTSIRA (Utility Systems In Remoted Areas)

Az úttörő jellegű kísérleti beruházásuknak egy kis lakott sziget ad helyet Norvégia délnyugati partjai mellett. A rendszer folyamatos (nem periodikus) energiaellátást biztosít az ott élő 240 fős kisközösségnek. Az UTSIRA felépítése:

 • 2 db Enercon 0,6 MW-os szél turbina,
 • 55 kW-os üzemanyagcella,
 • 2400 m3-es tárolóegység.

PEI (Prince Edward Island)

A kanadai szigeten 20 db 65 kW-os szélerőmű található, melyből 3 hidrogént is termel. A projekt célja kísérleti jelleggel hidrogén gyártása, tárolása és átalakítása elektromos energiává.


A „Hidrogénfalu” alapjai Bükkaranyos külterületén[]

2003-ban, a Hidrogénfalu tervezett helyszínén épült meg Dunán innen az első nagyobb szélerőmű, a 225 kW-os dán Vestas V27. 2005-ben, AVOP támogatással elkészült a leendő hidrogénfalu 1,6 km hosszú műútja és a víznyerés érdekében kialakított 2,3 ha-os völgyzárógátas tó.

A projekt 2009-ben a megvalósítási szakaszba érkezett, már 8 család vásárolt telket a Bükkaranyos és Emőd közötti külterületen.

A tervek szerint a falu építése 2010 nyarán kezdődik meg, ez lesz a zöldenergia-felhasználás magyar mintatelepülése.

Tervezett felépítés[]

Az első közép–kelet európai hálózatfüggetlen „Hidrogénfalu” tervezett felépítése

 • 33 kisbirtok (kb. 0,66 ha/db), háztartás, gazdasági épület, kb. 120 lakos részére
 • 50 fős oktatóközpont, 50 fős idősek otthona
 • önálló elektromos áramellátás
 • önálló víz, szennyvíz ellátás
 • közösségi nap-szél-hidrogén rendszer
 • közösségi közművek - víz, szennyvíz, melegvíz és hidrogén vezeték, hidrogén üzemanyagkút
 • ökogazdálkodás, kb. 200 hektáron
 • alapítványi iskola működtetése.

A "Hidrogénfalu" vázlatterve

A "Hidrogénfalu" helyszínének megközelíthetősége

Források[]

Advertisement