Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

A bátorság emberi érték. A bizakodás és motiváltság gyakorlati megvalósulása.

A játékosság és gyakorlás, önképzés segíti a megvalósulását.

A Játékelmélet támpontokat ad a helyzetértékeléshez, ezáltal sok esetben rájöhetünk hogy mit és hogyan érdemes csinálni. Ekkor a vakmerőség helyét átveszi a céltudatosság.

Team

A csapatmunka sokat segít a lelki erő gyűjtésében.

Sakk

A logika és a játékelmélet segít megtalálni a megfelelő racionális teendőt.

Idézetek a bátorságról[]

  • A vitézség erőt és fegyvert igényel. - John Ronald Reuel Tolkien
  • A ravaszság is megér annyit, mint a bátorság. - Henryk Sienkiewicz
  • Aki bölcsen él, azt megkíméli az oktalan ijedelem, és nem a vitézség, hanem az óvatosság a bátorságnak az igazi öregapja. - Cholnoky Viktor
  • Ha hajlandó vagy kockáztatni (...), lesz, hogy nem jön be a húzás, de ha rájössz, hogy mi volt a fiaskó oka, akkor már nem volt hiábavaló próbálkozás. - Ray Kroc

A bátorság nevelése[]

A bátorság a természetes kíváncsiság, kalandvágy kiélése. Az önállóság, felelősségvállalás tudatosítása segít az elénk kerülő feladatok megfelelő kezelésében. A kockázatvállalás szükségessége a változékony életünk és környezetünk elkerülhetetlen része.

  • A bátorság (...) nem egy érzés. A félelem igen. Olyan ez, mint az egészség. Nem azt érzed, hogy egészséges vagy, hanem azt, hogy vége egy fájdalomnak. (Vigh Bori)
  • Gondoljunk csak arra, hogyan szalad egy egészen kicsi gyermek. Jó eséllyel elesik, és az ember nem kiabálhatja elég gyakran és elég hangosan azt, hogy "Állj!", ha nem akar mindjárt az egész gyermekkor útjába állni. Nem szeretnénk, hogy megüsse magát, de azt igenis szeretnénk, hogy hajlandó legyen kockázatot vállalni. Az ember azt kívánja, bár ő maga is ilyen bátor lenne. (Joshua Wolf Shenk)
  • A bátorítás azt jelenti, hogy bizalommal legyünk a gyerek iránt. A bátorítás megmutatja a gyereknek egy másik ember belé vetett hitét, amely jelenlegi erejére, képességeire és nem csak fejlődési lehetőségeire vonatkozik. Ha az ember egy adott helyzetben nem bízik a gyerekben, akkor nem bátorítja őt. (Dreikurs, R.: Adler, családi tanácsadás.)
  • Adjunk a gyereknek annyi szabadságot és önállóságot, amennyit a körülmények megengednek! Az önállóságra nevelés egyik feltétele, hogy a gyermek minél több tapasztalatot gyűjtsön. A nevelő egyik legfőbb feladata, hogy a gyermek bátorságát ne törje le. Már a legkisebb gyermekben is fenn kell tartanunk a testi bátorságot. Teremtsünk számára olyan helyzeteket, amelyekben maga kénytelen dönteni, határozni, cselekedni! - Máday István


Források[]

Advertisement