Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

Az aranybónusz egy aranyfedezettel rendelkező magán és kiskereskedelmi alternatív pénzrendszer. 2011-2012 között volt aktív.

Facebook oldal: https://www.facebook.com/aranybonusz/

Weblap: http://www.aranybonusz.hu (megszűnt)
E-mail: info@adoria.hu
Telefon: (+36) 20 806 6080

A Trezorjegy mint helyi pénz[]

Az utóbbi időben egyre több helyen olvasható, hallható, hogy az önkormányzatok helyi fizetőeszköz bevezetését tervezik.

"A kibocsátók közlése szerint céljuk a helyi pénzforgalom felgyorsítása, a tőke helyben tartása, de arra is számítanak, hogy a fizetőeszköz egyfajta turisztikai attrakcióvá is válik. A helyi pénz bevezetésére további kezdeményezések is indultak, ilyen a pécsi korona, valamint a debreceni fantallér, és már Szegeden is hasonlót fontolgat az önkormányzat. A regionális fizetőeszközökkel a térségi gazdaságot, illetve a gazdaság szereplői közötti kapcsolatot próbálják erősíteni….

Az MNB egy áprilisi tanulmányában a szakértők a "helyi pénzek" kockázataira igyekeztek felhívni a lakosság figyelmét. A tanulmány rámutat arra, hogy ezek a pénzek gyakorlatilag utalványok, az utalványok birtokosai pedig kockázatokat kénytelenek elviselni, miközben utalványaik nem rendelkeznek a már meglévő törvényes fizetőeszközökhöz képest extra tulajdonságokkal. Az utalványt elfogadók két hitelkockázattal is szembesülnek - húzzák alá. Egyrészt az utalvány kibocsátójának a kockázatával, tehát azzal, hogy az utalvány kibocsátója csődbe megy vagy fedezetlenül bocsát ki utalványt, és az utalvány birtokosai korábban befizetett pénzük jelentős részét nem kapják vissza. A másik elem az utalványok fedezete mögött álló hitelintézettel kapcsolatos kockázat, vagyis annak a kockázata, hogy a fedezetet kezelő hitelintézet megy csődbe - mutattak rá az MNB szakértői." *

A KB Edelmetall AG által kibocsátott trezorjegy, kiegészítve az Aranybónusz rendszerrel valamennyi elvárást teljesíti, helyben tartja a tőkét, felgyorsítja a pénzforgalmat, növeli a vállalkozások forgalmát, nyereségességét, ráadásul úgy, hogy az MNB által említett kockázatot nemhogy a nullára csökkenti, hanem még nagyobb biztonságot is jelent a törvényes fizetőeszközökkel (forinttal, euróval) szemben. A trezorjegy 100% aranyfedezettel rendelkezik, ezt egyetlen jelenleg törvényes fizetőeszköz nem nyújtja. További előnye, hogy nem csak helyben, hanem Európa sok országában (már közel 8.000 elfogadóhelyen) is használható.

Az MNB (érthető okokból) csak az utalvány kibocsátójának csődveszélyére figyelmeztet, egy esetleges felerősödő infláció, egy valutareform, vagy még negatívabb lehetőségre, az államcsődre nem (lásd a lehetőségét Görögország, Írország, Portugália, Spanyolország… és a sor folytatható). A trezorjegy, az aranyfedezet még erre a jelenleg elméleti, legnegatívabb lehetőségre is biztonságot nyújt.

A helyi lakosság által az Aranybónusz rendszerben a vásárlásért kapott trezorjegy bármikor fizikai aranyra váltható, ezzel a lakosságot is bármely krízishelyzetben "kereskedőképes" fizetőeszközhöz juttatja.

Mivel a trezorjegy 0,01g és 5g között többféle címletben már a piacon van, nem szükséges új fizetőeszköz költséges, "hamisításbiztos" tervezése, gyártása, azonnal bevezethető.

Az elfogadóhelyek, az Aranybónuszhoz csatlakozó kereskedelmi egységek, vállalatok részére a kész információs-, illetve marketingrendszer azonnal biztosítható.

Összefoglalva[]

KB trezorjegy - Aranybónusz:

 • Helyben tartja a tőkét
 • Felgyorsítja a pénzforgalmat
 • Növeli a vállalkozások forgalmát, nyereségét
 • A lakosságot befektetési aranyhoz, megtakarításhoz juttatja
 • Megvéd a kibocsátó, illetve a hitelintézet csődjétől
 • Megvéd a törvényes fizetőeszköz elértéktelenedésétől
 • Nincs szükség új pénzjegy tervezésére, költséges kibocsátására
 • Azonnal bevezethető
 • Kész információs-, marketingrendszer
 • Kész logisztikai rendszer


Események[]

 • Előadást szerveztek a befektetési aranyról és pénzügyi kultúráról

2011. május 26., 19:00, 1143 Budapest, Gizella út 42-44

Advertisement