Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

A helyi pénzek működése a gyakorlatban (ismeretlen szerző írása alapján)


Példa a jelenlegi helyzetre[]

Vegyünk egy egyszerű példát, mondjuk van egy község valahol úgy száz lakossal, amelynek Te és Én is tagjai vagyunk. A százból

  • 20 fő nyugdíjas aki rendszeres nyugdíjjal rendelkezik.
  • 40 főnek van állása, s szintén van jövedelme.
  • 40 személy szociális segélyből él.

Mit termelünk? Szinte semmit. Maximum egy keveset a háztájiban, mondván nem éri meg vele foglalkozni. Legyen egyforma rezsi költsége mindenkinek, úgy a jövedelmének 60%-a. Hogy könnyebb legyen számolni, feltételezzük, hogy mindenki egyforma bevétellel, mondjuk havi szinten 100.000 Ft al rendelkezik. Tehát a 100 ezerből levéve a rezsiköltséget 40 ezer Ft marad élelemre, ruházatra, és ami még kell a megélhetéshez.

Hol költjük el a pénzünket? Természetesen a legolcsóbb helyről szerezzük be amit csak lehet, hogy mindenre jusson. Tehát elvittük a pénzünket a Tescóba, Pennybe, Lidlbe stb és el is fogyott ez a kevés pénzünk. A pénzünk azonnal kikerült a 100 fős közösségből. Kénytelenek vagyunk várni egy hónapot, mire újra bevételünk lesz.

Termelés - Szolgáltatás még nem elég[]

Gondoljuk át a következőt! Mi van akkor, ha a közösség 100 tagja elkezd termelni minden szükséges dolgot ami kell az élethez?! Páran krumplit termelnek, mások baromfit, mások tehenet tartanak és tejjel látják el a falut. Néhányan gabonát termelnek, asztalosműhely is nyílik, meg cipész, hentes, szabóság stb. tehát nem csak saját maguknak termelnek az emberek, hanem próbálják ellátni a közösséget is.

A jelenlegi viszonyok között már mondom is, hogy nem lesznek életképesek!

Miért, egyrészt azért, mert a nagy áruházláncoktól nem tudnak olcsóbbak lenni. Másrészt meg az irigység szab gátat annak, hogy ismerőseinknek pénzt adjunk. Inkább megvesszük a pocsék mérgezett árut, mint ismerősünktől a házias termékeket! Pedig ha megállapodnánk magunk között, hogy ezentúl amit lehet egymástól fogunk vásárolni, még ha az általunk előállított javak drágábbak is, de biztos, hogy jobbak mint az áruházi termékek.

Belső piac elindítása[]

Ekkor az alábbi történne! Én termelek ezt, a másik termel azt, én mindig a közösségem tagjaitól vásárolok mindent ami csak lehetséges. Tehát az első körben termelünk, de ugyanakkor vásárolunk is egymástól. Ebben az esetben mivel mindenki, az adott közösségtől szerzi be a szükséges javakat. (Lásd önellátás)

Mi fog történni? Én elköltöm a pénzem olyan termékekre, amit a többiek állítanak elő, ők is vásárolnak nálam abból amit én termelek. És ez így ismétlődik! (Lásd lokalizáció)

A meglévő pénz körbejár[]

Figyeljük meg ebben az esetben is a pénz útját! A pénz az adott közösségen belül marad, és folyamatosan forog egyik termelőtől a másikig, így előfordulhat, hogy a havi 40.000 Ft megsokszorozódik, mivel hozzám is jönnek vásárolni! Én vásárolok ettől, ő vásárol attól, aztán vásárolunk innen, onnan a közösségtől! Mivel a szükségletek ismétlődnek egyre gyakrabban fog előfordulni, hogy a kiadott pénzem, vagy egy része még ugyanabban a hónapban visszakerül hozzám és újból vásárolhatok belőle! Így a 40ezer Ft-om gyarapodott, és többszöri vásárlást tesz lehetővé!!! Értéke akár meg is többszöröződhet! Míg a szupermarketekben kiadott pénzünket a multik elviszik, az hozzánk vissza nem kerül többé.

Tehát láthatjuk, hogy még az sem számít, ha drágábbak a mi általunk előállított dolgok, mert a pénzünk visszakerül hozzánk! Még nagyon nagy előny az is, hogy a pénz jelentős része a közösségben marad! Eltelik egy hónap és megint jön a nyugdíj, a szociális segély, munkanélküli járadék, a dolgozóknak a fizetése és a közösség vásárlóereje megduplázódik!! És ez így megy hónapról hónapra! Ez a közösség és mindannyiunk boldogulásának Útja !!!

Előnyök[]

Egyedül az irigységet kell levetnünk, mások is csak gyarapodjanak, de ők is fognak nálunk vásárolni ezáltal mi is gyarapszunk!

És még mi előnyünk lenne? Csak egy példa, a mai tejként árult tej tele van adalékokkal. Nem érne többet a házi tej, amiből lehetne tejszín, sajt, túró stb? Az sem igaz, hogy "többe" kerülne, mert ebből lehetne sajtot, túrót, tejszínt, aludttejet stb készíteni!

Érdemes ezen elgondolkodni, és ahol lehetséges ezt megvalósítani addig amíg egyáltalán van valami jövedelmünk!!!

Mert hamarosan eljön az idő, hogy ez a dübörgő gazdaság összeomlik! És akkor itt állunk majd teljesen kisemmizve, reménytelenül!

Az írás forrásai[]

Advertisement