Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

Csupán a fehér szín alkalmazásával, anyagától függetlenül hőtükör hatás lép fel, ezért hővisszaverő, fehér tető hűvösen tartja a házat.

Olyan helyen él, ahol forróak a nyarak? Egy fehér tetővel hatalmas változást érhet el a háza belső hőmérsékletében, energia takarékosságában, és a tető élettartamában. Gondoljon csak bele: nyáron szívesebben hordunk világos színű ruhákat, mint sötéteket, mert visszatükrözik a hőt, ami segít, hogy ne legyen túl melegünk. A fehér tetők hatása is hasonló, segítve ezzel minket és a környezetet egyaránt.

Többféleképpen is megoldható, hogy fehérre cserélje a tető színét.

  • Lefesteni egy meglévő sötét tetőt egy olyan fényvisszaverő bevonattal, amelynek a fényvisszaverési jelzőszáma (SRI) 90%
  • Fényvisszaverő bitumenes zsindelyek vagy égetett agyagcserepek
  • Beton- vagy rostcement cserepek

A fehér tetők egy másik fontos aspektusa, hogy termikus hőt bocsátanak ki. Egy fehér tető az elnyelt hő akár 90%-át is képes kibocsátani elérve ezzel egy stabilabb-, hűvösebb hőmérsékletet az Ön házában. Ez növeli az energiafelhasználás hatékonyságát, csökkenti a közüzemi számlákat és növeli a tető élettartamát.


A „hősziget-hatás”[]

A városi környezet hajlamos felforrósodni, mert a növényeket aszfalttal helyettesítettük. Nem csupán emiatt, hanem mert egyéb részeit is sötét felületekkel fedjük el, mint a tetők vagy a rengeteg ember. Minden sötét felület sok hőt nyelnek el, de nem ebből sugároznak vissza eleget. A városi hősziget-hatás, ahogy nevezik, hozzájárul a klímaváltozáshoz is, mivel az emberek nagy mennyiségű energiát használnak fel, hogy lehűtsék az otthonaikat. A fehér tetők ezt a problémát segítenek kiküszöbölni azáltal, hogy lényegesen kevesebb hőt nyelnek el, ami alapvetően csökkenti az átlaghőmérsékletet az adott területen. Ez az alacsonyabb hőmérséklet továbbá kevesebb szmogot termel.


A fehér tető segít pénzt megtakarítani[]

A fehér tető egy passzív épületklimatizálási megoldás. Sokkal kevesebb hőt nyel el, így a ház belső hőmérséklete alacsonyabb marad csökkentve ez által a légkondicionáló használatának szükségességét. Melegebb éghajlaton élők számára az UV-blokkoló ablakok használata is segít a ház hűvösen tartására. Ezek nem engedik át a naphőt. Mindkét stratégia visszafogja az energiafelhasználást, csökkenti az ökológiai lábnyomot és pénzt is spórol.

A fehér tetők általában kétszer annyi ideig tartanak, mint a fekete tetők, mivel nem nyelik el úgy a hőt, amitől megtöredeznek, vagy megvetemednek. Hosszabb a szavatosságuk és kevesebb karbantartást, javítást igényelnek. Mivel nem kell olyan gyakran cserélni, csökkentik a termelt hulladék mennyiségét is. A házi javítási munkákban jártas emberek számára egy nagyszerű otthoni project lehet maguknak kifehéríteni a saját tetőjüket. Azonban Ön még soha nem csinált ilyen jellegű munkát vagy nem szeretné egyedül végezni, érdemes lehet professzionális szakembereket felkeresni.

Kíváncsi további tippekre, hogy több energiát spóroljon, és hűvösen tartsa otthonát a forró nyári időszakban? Nézzen bele angol nyelvű blogunkba: https://indowwindows.com/resources/blog


Forrás[]

Advertisement