Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

A depresszió egy levert negatív lelkiállapot. Az egyén fáradtnak érzi magát és elesettnek. Viszont ez nem csak egyszerű könnyen múló rossz kedv vagy rossz hangulat, hanem sajnos a teljes apátiáig is elmehet, mikor már felkelni sem bír az ágyból. Olyankor az ember már csak a problémákra tud gondolni, bűntudat, táplálkozási zavar jellemzi. Nagyon nehéz ebből a helyzetből már kijönni, de nem lehetetlen ez lényeges és fontos. Ezt jó, ha tudja mindenki a depressziós egyén környezete, családja is. Ha már felismertük akkor legalább tudatosult, hogy milyen lelkillapotban is vagyunk. Ekkor már lehet igazából küzdeni ellene, de az csakis akkor fog menni illetve működni igazából, ha akarja is az illető és tesz is a javulásért és hisz is benne. Sajnos kétszer-háromszor gyakrabban érinti a nőket, mint a férfiakat. A depressziós szülők gyermekei között gyakoribb az előfordulása, mint általában. A depressziós ember a jelenben vagy a múltban ragadt, és a jövőkép az a külső pont, melyhez kapcsolva a személy kihúzható a beragadt állapotból. Ezért elsősorban a pozitív jövőkép kialakítására lehet felépíteni a terápiát. Segítségek, melyekkel ki lehet jönni ebből az állapotból: pl. a lendület, a fény, a mozgás és a hipnózis. A depresszió megelőzésében fontos az önismeret erősítése.

11 féle módszer is van ami segít leküzdeni, ezek a következők:

 1. Lendület "ereje" akár kis lépésekkel is, apránként. Ne csak heveréssznk otthon hanem mégha nehéz is de el kell indulni otthonról, igenis felállni felöltözni erőt venni magunkon és kimozdulni. Jót tud tenni ilyenkor az önmagunk külsejével való törődés is tehát pl, egy arckrém használata vagy nőknél smink, körmök kilakkozása, ha szereti az illető, ezáltal szebbnek jobbnak így vidámabbnak is érezhetjük magunkat. Férfiaknál egy új jó illatú dezodor használata vagy új ruhanemű vásárlása illetve viselése, esetleg más hasznos dolog beszerzése. Jó ha megtervezzük a teendőinket, napjainkat, mert akkor már van is mit csinálni nem csak ülünk otthon tétlenül. Értékesebbnek érezhetjük magunkat.
 2. Fényterápia. Fehér, kék vagy vörös lámpák használata főleg reggel, mert akkor a legdepresszívebb általában, aki hajlamos arra. Emellett érdemesebb a falakat is átfesteni narancssárgásabb, vidámabb színekre.
 3. Sport. Egy 40 perces intenzívebb mozgás már felér egy antidepresszánssal. Az eredményesség érdekében jó rászánni legalább heti két alkalmat, lehetőleg a szabadban és kora reggel végezve. Persze délután is megfelelő lehet. A fölpörgő szív hatására a lélek is olyan állapotba kerül, mely cselekvésre ösztönöző, így jótékony hatású a hangulat javításában. Nagyon hasznosak a monoton, kitartást igénylő sportok, mint a futás, biciklizés, mert a hipnózishoz hasonló transzállapotot idéznek elő, így hatásosak lehetnek a kedélyállapot javításában.
 4. Nyújtózás. Vannak nyújtó mozgásformák is amelyek az egész testet átmozgatják. Ez oxigénnel látja el az egész testet, beleértve az agyat is. Ilyen pl. a jóga is vagy a pilates, ami már nem csak nyújtás, hanem lassabb mozgású inkább a mélyizmokra ható izommunka is.
 5. Az önhipnózis (meditációs technika) segít a lendület visszaszerzésében, akár már napi 10 perc relaxáció is elég lehet erre. Ez a relaxáció jó ellazulási technika, amely stresszoldó hatású. "Nyugodt vagyok" és "teljesen ellazultam" mondatok ismételgetésével csendben végezve és lehetőleg fekve, csukott szemmel, kis pihenést beiktatva a napba. Ezután könnyebb újból aktívabban dolgozni például.
 6. A homeopátia is hatékony lehet. Ha a rossz hangulatot sok gond és hormonális zavarok kísérik, akkor a homeopátiás szerek mindennapi szedését is javasolják.
 7. Aromaterápiás szer párologtatása. Pl. manulaolaj, levendulaolaj, rózsafa vagy citromverbéna, citromfű, teafa olaj és ilang-ilang.
 8. A Bach virágterápia is beválhat lehangoltság és túlérzékenység esetén. A szelídgesztenye, ernyős madártej, vadrózsa, tárnics, mustár és fűz elixír keverékből 4 cseppet kell a nyelv alá tenni 3-4 hétig. Kimozdít a negatív érzelmi állapotból, és segít megtenni az első lépést a jövő felé.
 9. Új időtöltés vagy hobbi megtalálása. Pl. tánc, zene, varrás vagy főzőtanfolyam, továbbképzés, barkácsolás. A rendszeres és aktív hobbi elősegíti az örömet szerző dopamin nevű hormon termelését.
 10. Aludjunk el korábban, hogy másnap kipihentebben ébredjünk fel. Ne legyünk kimerültek, ezért legkésőbb 23:30-kor javasolt már aludni.
 11. Szedjünk folsavat ugyanis megfigyelések szerint a depressziósok 15-38%-ának a vére kevés folsavat tartalmaz. A legtöbb folsav a zöld színű zöldségekben van, mint a spenót, a brokkoli, a kelkáposzta, a saláta. Ezek fogyasztásával az egészségének is jót teszünk.

Igenis van kiút mindenből és igenis vannak jó dolgok az életben, csak meg kell azokat találni és megragadni, sőt meg is tartani. Ezt is jó szem előtt tartanunk. Azt jó tudnunk, hogy több ember is túljutott már nagyon nehéz lelkiállapotokon, amiből már azt hitték, hogy nincsen kiút, tehát, ha őnekik sikerült és már sokaknak akkor igenis nekünk is sikerülni fog. Ez is a lényege az öngyógyítási folyamatnak mivel sajnos a depressziósok egyik legnagyobb ellensége önmaga, vagyis a túl negatív gondolkodásmód öngátló és emiatt nehéz elindulniuk a gyógyulás útján: például olyan rossz gondolatok miatt hogy: "Á énnekem ez úgysem sikerül vagy hiába próbálkozom ez nem megy nekem..." Na ezeket kell átgondolni és igenis önmagunkban bízni, mert igenis mindenkiben van érték, van erő, csak meg kell találnia, hogy mit szeret igazából csinálni és mi tölti el örömmel. Lehet hogy új hobbit kell választania, megtalálnia illetve tudatosan ébredéskor pl. olyan mondatokat érdemes mondogatni, hogy: "ma jó napom lesz, ma minden sikerülni fog" vagy pedig, ha mégsem sikerülne minden, (ami hozzá kell tenni, hogy önmagában még nem tragédia): "ma nem fogok annyit bosszankodni" és "ma örülni fogok és örülök, hogy süt a nap, hogy friss a levegő, hogy csicseregnek a madarak" vagy hogy "örülök, hogy ma találkozni fogok / beszélgetni fogok egy bartommal, egy ismerősömmel, milyen jó lesz"... ezekkel erősíthetjük önmagunkat és segíthetjük a lelki-szellemi békénket, illetve érzelmi egészségünket is.

A nevetés és mosolygás ereje is nagyon nagy, tehát ha valaki mégiscsak meg tud nevettetni egy depressziós embert akkor még ha nem is feltétlenül tartósan, de igenis jót tesz vele, ez kihat az endirfin és dopamin hormon termelődésére is és tudni fogja a megnevettetett egyén, hogy igenis képes ő is jól érezni magát, lehetnek örömei az életben. Erősíti az immunrendszert, fokozza az energiát, csökkenti a fájdalmat, és stressz ellen is nagyon hatásos, jó közérzetet okoz. Egyensúlyban tarthatja a test és lélek harmóniáját. A szívműködésre is jótékonyan hat. Fokozza a vérkeringést, kipihentebbé tesz és növeli az energiát. A koncetrációkészséget is segíti valamint a túlterheltség érzetét is csökkentheti. Segít a nézeteltérések, konfliktusok megoldásában. Az étkezés, a szerelem illteve a szex is hozzájárul a dopamin termelődéséhez az agyban, mely emeli a pulzust és a vérnyomást illetve szerepe van a mozgás koordinálásában és a motivációban is.

[]

Advertisement