Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

A Gazdaság Valódi Indikátorai


Sosem szerettem, amikor mindenféle mondvacsinált “indikátort” kreálnak az okosok és azokból próbálják kiolvasni a gazdaság jelenlegi állapotát. Véleményem szerint kizárólag és csakis az un. kis bizniszek állapota tükrözi hűen a valós helyzetet. Egy nagy mutinacionális cég kedvére csűri-csavarja a számokat. Ha akar, kishazánkban indít új összeszerelő üzemet – persze nem a két szép szemünkért, hanem a sok milliárdos állami támogatásért és adókedvezményért cserébe. Aztán amilyen hirtelen jött, néhány év után ugyanolyan lendülettel tovább is áll. És a ciklus kezdődhet elölről. Ezért lenne fontosabb ha az állam a meglévő kisvállalkozásokat segítené. Ők képviselik a valódi gazdaságot. Ők nem tudják a munkájuk egy részét messze földön elvégeztetni (outsourcing) napi két tányér babért. Nekik a helyszínen kell sikeresnek lenniük, ha törik, ha szakad. Ha a gazdaság valóban javul, akkor a kis bizniszek tulajdonosai is boldogabbak, terjeszkednek, munkaerőt alkalmaznak, többet költenek, stb. Az ő eredményeiket nem lehet mindenféle furfangos statisztikákkal kicizomázni. Ha az átlag családnak nincs elég pénze, akkor nem fog a közeli kedvenc családi étteremben megjelenni gyakran. Márpedig ez jobban jelzi a gazdaság tényleges állapotát semmint, hogy XY nagy vállalat “jobb eredményeket produkált-e az elmúlt negyed évben, mint amit az elemzők vártak”.

Electric Car Share in Nice (France)

Tankoló elektromos autó.

A valódi “indikátorok” az én szememmel nézve (aki jobban észreveszi a változást, mert ritkábban tartózkodik Magyarországon), hogy az ország repülőteréről gyakorlatilag elfogytak a repülőgépek, hogy ugyanott a parkolóban alig van autó, hogy a benzinkútnál kevesen állnak sorba, a szupermarketben az emberek nagy része nem a nagy bevásárló kocsit használja, hanem a kis kézi kosarat (Győri, Fehérvári Spar). Hogy az autópályákon sokkal kevesebb az autó (M1 és M7). Hogy a Budaőrsi reggeli dugó nagyon rövidre sikerül (szerencsére) éppen emiatt. Hogy könnyebb olyan utcában parkolóhelyet találni Budapesten is, ahol korábban meg sem próbáltam. És még számtalan példát lehetne mondani.

Évekkel ezelőtt, amikor még értékpapír bróker voltam (Floridában) a főnökömet egyszer arról kérdeztem, hogy ajánljam-e ügyfeleimnek XY kisker cég részvényet (ténylegesen a HomeDepot-t, de a lényeg bármilyen cégre igaz)? A válasza ez volt: “Menj oda magad! Ha azonnal találsz parkolóhelyet, akkor nem érdemes venni a részvényüket – de ha öt percig is keringesz, mire le tudsz parkolni – akkor az “Strong Buy!” (magyarán erős vételi ajánlat)”. Nagyon egyszerű az egész. Figyeld a kis bizniszek helyzetének alakulását és tudni fogod, hogy a gazdaság valóban hogyan teljesít! Nincs szükség  a manipulált statisztikákra!

Majd ha azt látod, hogy a már mindenfelé megtalálható használt-ruha (“turi”) boltok száma nagyot csökken, ugyanakkor péntek-szombat-vasárnap a családi éttermek tele lesznek – akkor tudni fogod, hogy a gazdaság ismét jó úton halad. Ennek felismeréséhez pedig nem lesz szükséged sem politikusokra, sem “piaci elemzőkre”!


Lásd még[]

Forrás[]

Advertisement