Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

A motiváltság, összpontosítás, szorgalom és bizakodás nem adottság hanem tanult és tanított képesség, amit el kell sajátítani, szokássá kell alakítani egy eredményes élet érdekében.

 1. Kezdd egy határozott tervvel
  Mi a végső célod? Merj nagyban gondolkodni. Fogalmazd meg magadnak és lehetőleg részleteiben is írd le egy papírra.
 2. Ne félj hibákat elkövetni
  Bárki, aki valaha sikert ért el, megtapasztalta a kudarcot egy (több) ponton az életében. Tudnod kell, hogy a kudarcok a tanulási folyamat a siker egyik része.
 3. Állíts fel pontos célokat
  Csinálj egy menetrendet, napi terveket, forgatókönyveket. Dolgozd ki, hogy “Mit” kell tenned és, hogy “Mikorra” kell teljesítened. Tartsd a szemed a részeredményeken!
 4. Nézz utána a megoldásnak
  Amikor úttorlaszba ütközöl, a távlati cél legyen a szemed előtt, a rövidtávú célkitűzést rugalmasan alakítsd át. Ahogy pánikból fakadó energiáidat erővé, mindig van egy új út a megoldáshoz.
  Stone-balance

  A célok és feltételek egymásra épülnek, de az a jó ha több lehetőséget- tornyot is épłtünk.

 5. Bukj el többször
  A marketing guru Seth Godin szerint “Minél többet buksz, annál többet nyersz”. Gyakorolj, bukj el minél többször és végül ott lesz a tartós siker, a kincs a szivárvány végén. Ne veszítsd el a reményt.
 6. A változás erősebbé tesz
  Nem tudsz fejlődni vagy tanulni anélkül, hogy változnál. A struktúráknak meg kell változnia ahhoz, hogy egy következő szintre léphess. A kimagasló emberek jellemvonásai segítenek megérteni a megfelelő hozzáállást.
 7. Nézz vissza és lásd meg hova jutottál már most
  Már vannak tényezők, képességek amire építhetsz. Már az úton vagy. Nincs, ami megállítson, ha már elkötelezted magad.
 8. Azonosítsd a rossz szokásaid
  Jöjj rá milyen szokások lassítanak le. Ha nem tudod kiküszöbölni, le fog győzni és veszíteni fogsz.
 9. Várd a sikert későbbre
  Tudnod kell, hogy a legtöbbször a siker nem jön azonnal. Soha nem jön semmi nagyszerű könnyen, de ha elérted úgy fogod érezni mint egy millió dollár. Menj tovább!
 10. Gondolkodj hosszú távban
  Gondold ki magadban, “Mi az az örökség, tapasztalati anyag, tanulási pont amit ez a teljesítmény maga mögött fog hagyni?” Lehet, hogy még most nehéz, de amit most csinálsz egy óriási változásként hathat számodra és a környezetedben lévőkre a későbbiekben.
 11. Ne sajnáltasd magad
  Ha kemény kihívással találod szembe magad, lépj ki és csináld meg! Tudd, hogy túl tudsz rajta jutni, még akkor is, ha rosszabb kártyákat osztott neked az élet.
 12. Legyenek pozitív emberek a közeledben
  A negatív emberek olyanok mint a méreg, kiszívják belőled az életet. Az utolsó dolog, amire szükséged van egy olyan ember körülötted, aki mindig azt mondja “Ezt lehetetlen megcsinálni”.
 13. Készítsd fel magad, hogy kemény pillanataid lesznek
  Ha elhiszed, hogy mindennek könnyen kell jönnie hülye vagy. Tudd meg, hogy ha ha rendszeresen,, szorgalmasan dolgozol a többiek számára hihetetlen jutalommal jár a jövőben.
 14. Képzeld el a jutalmat máshogy
  Elveszíteni a reményt? Képzeld el a célt más színben, más irányból, szögből és formából. Tedd teljesen igazivá és vonzóvá az elmédben, olyan vonzó legyen, hogy szinte meg tudd érinteni. Ezután menj és szerezd meg. Gondold el milyen, amikor a tiéd!
  Basketball-aim

  Az ismétlés a tudás anyja.

 15. Tanulj meg nevetni a kifogásokon
  Sok idegesítő negatív gondolat csak a fejedben létezik. Tanulj meg nevetni a nevetséges kifogásaidon amelyet hozol, ne hagyd ezek a negatív gondolatok visszafogjanak a sikertől ezentúl.
 16. Vigyázz mit hirdetsz
  Ez nagyon fontos. Emlékezz az összes emberre, akinek beszéltél a céljaidról, álmaidról. Fogadok könnyen elmondod másoknak, hogy lépjenek tovább mikor eljön az idő. Figyelj rá, hogy ne legyél képmutató. Tartsd magad a szavaidhoz.
 17. Tényleg akarod?!
  Tudd, hogy erős elhatározást, bizakodást kell ápolnod, még akkor is ha senki nem hisz benned körülötted, hogy meg tudod csinálni. Szilárdítsd meg a hiedelmeid, megérdemled, meg tudod csinálni!
 18. Te is egy inspiráció vagy
  Valaki, valahol figyel téged és a fejlődésed, a sikereid, a teljesítményeid. Akkor is ha ez csak egy ember, te vagy az Inspiráció forrása a számára, hogy elérje a saját sikerét. Ha nem csinálod meg magadért, csináld meg értük! Mint a Hősök Tere Kezdeményezés.
 19. Változtasd meg a belső párbeszéded
  Ne mondd többet, hogy talán, lehet, esetleg megcsinálom. Kezdd el azt mondani, hogy Megtudom, Meg fogom, Muszáj megcsinálnom. Ezek a bizonyosság szavai és el leszel képedve mennyire motiválja az agyad, arra hogy cselekedj.
 20. Változtasd meg a testbeszéded és testtartásod
  Görnyedt vagy épp most? Fogadok rá hogy igen, mert a legtöbb esetben azok vagyunk. Emeld ki a mellkasod, emeld fel az állad és mosolyogj, nevess vagy ordíts. Változtasd meg a gondolkodásod, hogy megváltozzon az állapotod. Soha nem láttam győztest, aki mindig szomorúnak nézett ki.
  Bike pass

  A csúcsra általában nincs kényelmes és elegáns út, neked kell összeépítened.

 21. Fókuszálj a várt eredményre
  Hogy fogod érezni magad, ha eléred a célod? Képzeld el mennyire izgatottan, magabiztosan fogod magad érezni, ha eléred azt, amit megcéloztál.
 22. Találj magadnak ösztönző mantrát
  A mantrád lehet egy állítás, szlogen vagy idézet. Valami, ami emlékeztet a tervedre vagy ideálodra, ami MŰKÖDIK nálad, ami motivál a győzelemre. Sok sikeres sportoló használ mantrát a nagy meccs előtt, ami bizonyítottan segíti az önmotivációt, hogy egy még jobb állapotba kerüljön.
 23. Tudatos étkezés
  Az étkezés erősen befolyásolja a mindennapi életünket. Ha folyamatosan nehéz, cukros, olajos kajával tömöd a tested az emésztési rendszered túldolgozza magát, így a tested és az elméd is egy lassabb fázisban fog működni. Kezdj el jól étkezni, hogy energikusabb és motiváltabb legyél hosszabb ideig.
 24. Rakd össze a himnuszaid!
  Csinálj egy lejátszási listát, amitől a szíved megdobban. A zene elképesztő hatással van az elmédre. Elég erős hatása van, hogy arra ösztönözze az embert, hogy táncoljon és emelje az aktivitást az agyában. Használd arra, hogy egy magasabb szintre kapcsoljon a motivációd.
 25. Jutalmazd meg magad
  Minden kis sikerért jutalmazd meg magad. Ez elindít egy csodálatos hatást a tudatodban, ami pozitív gondolatokkal fogja segíteni a tested fejlődését és keményebben fogsz dolgozni, ami minden alkalommal ki fog fizetődni.
 26. Találd meg a mozgatórugóid
  Amikor kezded elveszíteni a célt, határozd meg az indítékaid, miért üldözöd az álmaid, mit jelent az neked? Folyamatosan definiáld miért kell elérned azt, amit akarsz, mi a te MIÉRTed?
 27. Ki a hősöd?
  Találj valakit, akire felnézhetsz. Ki az, akire szeretnél hasonlítani? Találd meg a hősöd és ismerd meg az ő filozófiáját is.
  Point-to-point

  Keress módszereket, elveket, páldákat és példaképeket!

 28. Olvass önfejlesztő könyvet
  Ezer évnyi tudás van könyvekbe zsúfolva, amelyek elérhetők manapság. Néhány ember egy életet eltöltött el hibákkal, balsorssal és diadalokkal. Miért nem teszed a kezed egy ilyen könyvre, ami megvilágítja számodra az alagút végét és inspirál továbblépni?
 29. Ott kéne lenned ahol vagy?
  A mostani helyzeted nem tart örökké. Léphetsz előre vagy toporoghatsz egy helyben. Milyen irányba kéne mozdulnod? A hozzáállásodnak olyannak kell lennie, hogy minden lépéssel, minden cselekedeteddel egy nagyszerűbb dolog felé lépj.
 30. Hagyd abba a bizonytalanságot
  Összpontosíts a belső párbeszédeidre. Úgy beszélsz magadhoz, mint egy erős nagy emberhez vagy mint egy kis őszi falevélhez? Javítsd ki, ahogy magadhoz beszélsz. Használj pozitív szavakat, olyanokat amelyek segítenek erősebbé válni, ami igazán vagy! Mi emberek hihetetlen dolgokra vagyunk képesek, ezt ne felejtsd el.
 31. Úgy alkottak, hogy tudj alkalmazkodni
  A testünk annyira csodálatos, hogy szó szerint dobj neki bármit, (ne egy traktort) kompenzálni fogja 100× erősebben és addig megy ellene, amíg nem hagyod darabokra esni. A baj az, hogy az elméd 100× gyorsabban adja fel, mint a tested. Mennyivel tud tovább menni, mint amennyit érzel? A tested engedi? Kérdezd meg magadtól és légy őszinte magaddal, volt már olyan hogy túlteljesítettél ebben a szituációban ezelőtt? Ha igen, mire vársz? Ha nem, miért nem nézed meg meddig bírsz elmenni? Az előnye az lesz, hogy magasabb szintre emelkedsz és növekedni fogsz. Elég jó üzletnek tűnik nekem.
 32. A küzdelmes út tényleg a jutalom
  A gát ott van, hogy megnézd mennyire érdemled meg a sikert. Minden egyes gát ami eléd kerül, azért van, hogy átugord vagy áttörd. Nem fogja más megcsinálni helyetted. Te vagy az, aki meg tudja csinálni. Ha könnyű lenne, nem lenne olyan nagy élmény, ha teljesíted. Csináld ki a gátakat és mutasd meg ki a főnök.
 33. Dobd el a kétségeid
  Könnyű arra összpontosítani, hogy milyen nehéz valami, de az igazság az, hogy azért fókuszálunk a nehéz dolgokra, mert kétségeink vannak magunkban. Elemezd, és teszteld hogy ezek valós tényezők vagy csak valaki hibás elképzelésének termékei! Kezdj el kételkedni a félelmeidben inkább. Nevess a hülye gondolatokon, amik megrémítenek valamitől, ami nem is létezik vagy még meg sem történt. Ha a félelmeinkben kételkednénk, az álmaink helyett, képzeld el mennyit érnénk el az életben.
 34. Az óra ketyeg
  1440 perc van egy napunkban és ebből mindössze 1080 perc aktív, ha 6 órás alvásidővel számolunk. Te mit csinálsz a kb. 1000 perceddel? Minden sikeres ember, aki ezen a földön járt megtanulta ezt a fontos leckét valamelyik ponton az életében. Mégpedig azt, hogy az idő az esszencia. Használd az időd bölcsen. Hamarabb vége lesz mint gondolnád. Morbid…de igaz.
  Lighthouse-2

  A kimagasló teljesítmény megtartása - a módszer elterjesztése gyakran a tartós siker titka

 35. Találj valakit, aki nem tisztel
  Őrülten hangzik, tudom, de ez tényleg működik. Mutasd meg azoknak, akik nem hisznek benned, hogy nincs igazuk. Ez lehet az üzemanyag, ahhoz hogy 100%-n égj.
 36. Egy alkotó vagy
  Te alakítod ki a tested, ahogy kinézel, te alakítod a történeteket a fejedben, mindegy hogy jó vagy rossz, te alakítod az érzelmeidet, minden egyes alkalommal valaki mosolyára, ölelésére vagy gúnyolódására. Arra születtél, hogy kialakítsd az életet, amit élni akarsz. Minden, amit eddig elértél az életedben TE irányítottad, te alakítottad a gondolataiddal, viselkedéseiddel, cselekedeteiddel.

Források[]

Advertisement