Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

Ez a struktúra nagy számú önkéntes aktivista koordinálására kialakított rendszer. így a csoportmunka nagy számú résztvevővel is kezelhető.

Eredete: Ebben a rendszerben több százezer résztvevő együttműködése zajlott éveken át a Humanista Mozgalom keretében, mely az új-humanizmus filozófiai áramlat, világnézet és közéleti aktivitás elterjesztésére alakult világméretű szervezet.

Felépítése[]

0. adj nevet a kapcsolati hálózatnak

 1. legyenek 5-10 fős alap csoportok (sejtek) helyben a tagok szerveződnek heti találkozókkal, a konkrét céljaikat, vállalásaikat saját maguk tűzik ki. A folyamatosságért megbízott felelősöket is maguk választják.
 2. Hasznos ha a megbeszélésnek vannak időkeretei, 0,5-2 órás.
  • Első része önreflexió (belső: Hogy vagyunk?) és helyzetelemzés (külső: Mi a helyzet? ),
  • Második része a konkrét tevékenységek tervezése és egyeztetése.
 3. Hetente vannak megbeszélések, ha valaki egy hónapig nem vesz részt, akkor kiesik a csoportból. Bármikor lehet újra csatlakozni, akinek van egy hónapnyi ideje.
 4. Felelősök: a csoportban van egy akció koordinátor, hangulat felelős, ellátmány felelős. Ök bonyolítják a külső kapcsolatokat.
 5. Ezek a csoportfelelősök vállalják a csoport működtetését. Hogy segítség egymás működését, ugyancsak csoportot alkotnak, akiknek van egy választott koordinátora.
 6. Képviselet: A max 10-es csoportok felelősei látják el alapvetően tematikus képviseletet. Erről a megbeszéléseken beszámolnak, illetve a megbeszélések alapján eltérhetnek.
 7. A struktúra témák szerint piramis rendszer. A koordinátoroknak gyakorlatilag a belső kommunikáció/ infópostázás/ koordinálás a feladatuk, nem irányítás.
 8. + lehetnek párok, azonos szinten lévő tetszőleges emberrel tapasztalati/lelki támogatás.

Tevékenység[]

Alapvetően a csoportok döntik el, miben tudnak/kívánnak részt venni, az akciókoordinátorok saját találkozón, maguk közt is egyeztetnek/ötletelnek az eredményesség érdekében.

A Struktúrának vannak módszertani javaslatai, hogy hogyan lehetnek a sejtek hatékonyak, de ezek sem kötelezőek.

 • Indítsatok egy infócsatornát, ahol látható mivel foglalkoztok (saját archívum, és új tagoknak is hasznos a bekapcsolódáshoz)
 • A fontos témáknak, akcióknak lehet saját infócsatornája, felelőse a hatékonyság érdekében
 • Keressetek profikat, akiket be tudtok vonni a jótékonysági/közösségi munkába
 • Mutassátok meg magatokat a helyi közösségnek, kérjetek visszajelzéseket
 • Legyetek nyitottak, jelezzétek a szükségleteket és kapacitásokat
 • Keressétek a széles és produktív összefogásokat, kampányokat igyekezzetek minél többen, kiterjedtebben részt venni.

További útmutatók[]

Advertisement