Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

Önkéntes KÓDEX, A Szívesség Közösség aktivistáinak útmutató

forrás: http://szivesseg.net/szivugyek/onkentes-kodex
Beküldő: Joós István ♥31 , dátum: sze, 2011-03-30 18:07

Bevezető A Szívesség Közösség alapja az ÜGY, a szív-es életrend – egy szóban: a szeretet.

Szívügy munkacsoportba vagy helyi csoportba akkor gyere, ha ezt érted, és elfogadod, és valóban szeretnél az önmagadra és önző vágyaidra fordítható idődből áldozni is a közösségért. Akkor csatlakozz, ha törekszel ehhez hűen részt venni.

Az alábbiak nem szabályok, inkább irányelvek, tanácsok, értékek – mindannyiunk javára.

Mese kert

A Segítség mindenkinek jól jön.

JÁTÉK – ne vedd komolyan![]

Az ügy persze fontos – de épp ennyire, hogy ez az egész: JÁTÉK. Ha nem veszem túl komolyan, ha nem szív be, ha nem jelenik meg akarás, ha nem gondolom, hogy fontos vagyok, hogy másokat megválthatok, ha nem várom el, hogy értékeljenek és szeressenek – AKKOR jó, és csak így érezhetem jól magam benne.

BIZALOM – kezdeményezz![]

A lényeg itt a TÉR. Szabad hozni, tenni, mondani. Tetszik, vagy nem tetszik, vagy új ötlet, vagy kérés, vagy javítás, vagy-vagy-vagy: bármi jöhet. Mindenki teremtő, együtt teremtünk, csak így haladunk. A sok kicsi megy sokra – másképp: egymás nélkül semmire nem megyünk. Lendíts és TEDD, ha érzed a nyugodt erőt!

ALÁZAT – légy elfogadó![]

Az ember ritkán az abszolút igazság birtokosa. Lehet jó ötletem, és lehet, hogy a másiké még jobb – de a legvalószínűbb, hogy kiegészítjük egymást. Nyitottság, figyelem, a másik ember el- és befogadása alapfeltétele a közös munkának – és az emberi jólétnek is. … Dönts tehát, ahol nyugalmad van abban, hogy valami JÓ, és kérdezz, ha kétséget érzel.

AKARAT – légy kitartó![]

Kitartó akarat, a teremtés alapja, hogy ma és holnap és holnapután is EZT és ÍGY építsem – másrészt fontos elfogadnom a körülmények, emberek, keretek, világ folyamatos változását. ... Folyamatos megújulásban jó tehát lennem – miközben egyes irányok, és legfőképp: a Közép mellett kitartok.

ŐSZINTESÉG – igen, az önzésben is![]

Az őszinteség: alap. ... Fontos tehát bevallani, hogy ezt az egészet magunkért, tehát önzésből csináljuk. Mert JÓ érzést ad. Mert JÓ közösség. Mert másokkal kapcsolódhatok. Mert tanulási lehetőség. ... Önfeláldozóként pózolni hazugság. Akkor gyere, ha ezzel tisztában vagy – és vállalod is. ... Az őszinteség: ALAP.

FELELŐSSÉG – a kevesebb több![]

Teljesítsd, amit vállalsz. Inkább kevesebbet, de azt jól. A Közösség csak úgy épülhet, ha tudunk számítani egymásra. Mondd, hogy mi lelkesít. Azt is, ha NEM. Vagy ha elég, vagy ha elköszönnél. Elfogadjuk. Megköszönjük, hogy egyáltalán közöttünk jártál. - Egy a lényeg: hogy mindig világos legyen, hogy miben számíthatunk Rád.

HIT – csak lelkesen![]

AZT csináld, ami lelkesít – ADDIG csináld, amíg lelkesít – NE vállald, ami nem. ... Így adsz arra lehetőséget, hogy Téged kiegészítő ember érkezzék (VAN!), aki épp azzal foglalkozik szívesen, amit Te nem szeretnél. Hozd a tálentumaidat és ötleteidet, saját egyéni színedet – garantált a jó érzés, ha egyszerűen csak adod magad.

FIGYELEM – másokra és magadra is![]

Ebben a Közösségben mi, emberek egyenlőek vagyunk – csak a funkcióink térnek el. Törekedj FIGYELNI másokra, vedd észre az ő egyedi, saját, csodás tálentumaikat. - és magadban találd meg a hibát, ha nem látod azokat! ... BÍZZ és BÁTORÍTS másokat, akár csapattag, akár vezető vagy nálunk.

DÖNTÉS – jót és jól![]

Hogy mi a jó? Hogy szubjektív? … Igen, és mégsem. … JÓ szerintünk, ami a másik vagy mások függetlenségét, erejét, fényét erősíti – rossz tehát mindaz, ami ezzel ellentétes, ami erőtlenít, ami függést okoz. ... Akarad és VÁLASZD a jót. ... Igen, mindig a döntésen múlik – a másik neve: szabad akarat.

ELFOGADÁS – légy türelmes![]

Mindenki törekszik. Sőt: mindenki a legjobbra törekszik. Ami tőle épp telik. Adj esélyt! ... Mindenki akkor reagál, amikor tud reagálni – és: amikor van mit mondjon. Várd ki! … és nyugodtan gondolkodj el MAGADON, ha bármikor ítéletet, dühöt, ingerületet vagy türelmetlenséget észlelsz.

EGYSÉG – az erőnk![]

Igen, lehet, hogy azt hiszed, hogy elég vagy – de aligha találod meg egyedül a tökéletes megoldást. ... Elég vagy a magad helynén, de VONJ BE MÁSOKAT is … OSSZ MEG … KÉRJ SEGÍTSÉGET! … Az elején és a közepén és a végén is! ... Inkább többször, mint kevésszer. Folyamatosan. Bármiben. Bárkitől. ... Ahogy érzed.

VÁLTOZZ – itt ez A lényeg![]

MERJ változtatni – MERD vállalni. SZABAD. ... Lehet ma NEM, ami tegnap még IGEN volt – és fordítva is. ... A Szívesség Közösség lényege épp ez: közösségben szerzett saját élmények révén tanulni. Kisebb és nagyobb újjászületéseink a gyümölcs, büszkék egyedül erre vagyunk – az egyén fejlődésére.

Végül: emlékezz![]

Mindenki egyedi csoda ÉS mindenki halandó – mindenki értékes ÉS senki nem nélkülözhetetlen. Emlékezz ezekre! … Az emberi élet mércéje a HOGYAN, és nem a KI, és nem a MIT, és legkevésébé a MEKKORA. … Játékos személyiségfejlődés, EZ a Szívesség Közösség lényege. … Emlékezz erre! ...

-

A munka IGENIS lehet ÖRÖM!

)

-

Barátsággal,

Joós István alapító


Kapcsolódó szócikkek[]

Advertisement