Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

Az Ökokör csoportokban környezettudatos háztartások, családok beszélik meg a tapasztalataikat, és fejlesztik a módszereiket. Lehetséges egy ökoközösség Ökofaluvá alakulása, a szomszédsági kapcsolatok erősödésével.

Cream-soup

Természetes, szép , egészséges és finom. Nem lehetetlen ha helyben készül.

Nemzetközi minta[]

Az ÖkoKörök egy globális kezdeményezés része: a program keretét jelentő EcoTeams programot a Global Action Plan International (GAP) nevű nemzetközi civil szervezet dolgozta ki és koordinálja világszerte 1990 óta. Mindmáig több mint húsz országban vezették be és fejlesztették tovább a skandináv államoktól az Egyesült Államokon, vagy épp Fehér-Oroszországon át Vietnámig bezárólag. A program eddig több milliónyi embert mozgatott meg és indított el a változás útján.


ÖkoKörök célja[]

A kezdeményezés célja a háztartások „zöldítése": a háztartások fenntarthatóbbá tétele környezeti terheik csökkentésével, illetve társadalmi részvételük és tudatosságuk fejlesztésével, gyakorlati segítségnyújtással. A hagyományos információs kampányokkal szemben a program a háztartások tagjainak szemlélet- és magatartásváltoztatására épít, amit hosszú távú és intenzív személyes kapcsolattartáson keresztül ér el.

A programba bekapcsolódó résztvevők egyszerű módokon tehetik fenntarthatóbbá fogyasztási és életmódbeli szokásaikat, a változás eredményét (és egyúttal az egyéni cselekvés erejét) pedig közvetlenül tapasztalhatják meg. A nemzetközi tapasztalatok szerint a részvevők a program végére átlagosan 43%-al kevesebb hulladékot dobtak a kukába, 12%-kal csökkentették energiafogyasztásukat és 21%-kal kevesebb vizet használtak.

Hogy néz ki ez a gyakorlatban?[]

Az ÖkoKörök a gyakorlatban kis munkacsoportokat, vagy ha úgy tetszik, „tanulóköröket" jelent. Lényege a kiscsoportos, nem utolsó sorban másoktól való, személyes élményeken keresztüli tanulás. Egy-egy kör öt-tíz résztvevőből áll, akik két-három hónapig járnak össze, hogy hétről-hétre különböző zöld fortélyokat tanuljanak meg, próbáljanak ki és gyakoroljanak be. A résztvevők minden találkozón megbeszélik és együtt eldöntik, hogy mik azok az akciók, lépések, amiket szeretnének és képesek saját otthonukban, környezetükben megvalósítani, és erre milyen lehetőségeket látnak, ismernek. Ebben felkészített csoportvezetők, egy munkafüzet, nem utolsó sorban az Ökofitnesz ÖkoKörök számára fenntartott része segítik őket. (Bővebben ld. alább!)

Az Ökokör tíz alapelve[]

  1. A kreativitás hajt minket, nem a félelem.
  2. Megoldásokat keresünk, nem kifogásokat.
  3. Azzal hozzuk ki másokból a legjobb ötleteket, hogy megosztjuk velük a sajátjainkat; így adunk lehetőséget a közös tanulásra.
  4. Arra építünk, ami működik - ami esetleg nem, azzal nem foglalkozunk.
  5. Örülni akarunk, nem szenvedni. Nem szívességet teszünk a Földnek, hanem örülünk, hogy együttműködhetünk vele.
  6. A közös nevezőt keressük egymásban: nem elhatárolódunk másoktól, hanem közösen oldjuk meg a közösen létrehozott problémákat.
  7. A saját szükségleteink szerint cselekszünk.
  8. A személyes és globális perspektívát egyaránt érvényesítjük (is-is és nem vagy-vagy alapon): ekkor válik kölcsönösen előnyössé az, amit csinálunk.
  9. Kihasználjuk a megszokások erejét, és új rutinokat alakítunk ki magunknak.
  10. Együttműködünk egymással.

Ki áll a program mögött?[]

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) 2010-ben kezdte el a módszertan hazai kipróbálását és adaptálását a Közép-Magyarországi Operatív Program támogatásával, a GAP munkatársainak aktív közreműködésével. Az adaptáció során négy budapesti csoport bevonásával készült el a magyar nyelvű munkaanyag, amit az év második felében tizenként ökokör tesztelt Budapesten, Gyálon és Vecsésen. A program a tesztcsoportok munkájának lezárultával és tapasztalatainak kiértékelését követően 2011. februárjában mutatkozott be nyilvánosan a nagyközönség előtt - egyelőre Budapesten és Pest megyében.

Részletek[]

Advertisement