Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement
Cartoon-house-vector

Ökofalu, az önfenntartó közösség

Az ökofalvak környezettudatos önfenntartó életvitelt megvalósítani igyekvő közösségek. A biofalu név is ismeretes, mert a természetközeli életmód jellemzi. A lokalizáció vagyis a helyi értékek feltárásának, a helyi gazdaság élénkítésének fontos terepei.

Magyarországi ökofalvak listája[]

Magyar Élőfalu Hálózat[]

Az eltérő természetföldrajzi környezetben létrejött modellkísérletek igazi értéke a mozaikosság, a sokszínűség. A fenntarthatóság mással nem helyettesíthető szerves műveltségi műhelyei, tudásközpontjai minden érintett, így a döntéshozók felé is szolgálhatnak kitörési pontokkal, kipróbált mintákkal. Ezek egyúttal közgazdaságilag és erkölcsileg is felbecsülhetetlen értékű, de ugyanakkor kevés anyagi befektetést igénylő "projektek" a környezeti nevelés, a jövő nemzedék tudatformálása tekintetében. Tanulmányozásuk, szervezésük, és a jó példák terjesztése elengedhetetlenül szükséges.

Ezzel a hiánypótló céllal a működés rendező elveinek meghatalmazására jött létre a Magyar Élőfalu Hálózat (szakmai és érdekvédelmi kollégiuma).

A magyarországi (humán-) ökológiai alapon szerveződött közösségek tájékoztató anyaga: a "Magyar Élőfalu Évkönyv" már kétszer megjelent.

http://www.elofaluhalozat.hu

Ökofalvakkal kapcsolatos tanulmányok[]

Hasonló kezdeményezések[]

Advertisement