Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

A Miskolci Óra KÖR-ről, kicsit részletesebben, az Óra KÖR 2000 évi beszámoló folytatása

Már több gazdasági-közösségi önsegítő rendszer (LETS) indult az országban, a Nonprofit Humán Szolgáltatók Országos Szövetsége decemberben rendezett konferenciája, illetve a kiadott könyvük alapján. Június 2-4. között a működő KÖR-ök szervezői számára tartottak szemináriumot - tapasztalatcsere, fejlesztési lehetőségek átgondolása céljából. A következő írás az elhangzottak alapján készült.

A résztvevő KÖR-ök nyitottan, kapcsolatépítésen keresztül közösségfejlesztő tevékenységet végeznek. A rendszer a létrehozók szándékaitól, és a bázisterület sajátosságaitól függően nagyon sokféle lehet, kevés szabály általánosítható, inkább csak alapelvek, alternatívák fogalmazhatók meg. A KÖR alapjait tekintve egy csoport, amely önszervező és fejlődőképes, rendszeres megbeszéléseket tart, adminisztrációt működtet, reagál a közösség hiányaira.

Munka ora

Amikor te osztod be a munkaidődet.

A szervezést néhány ember kezdi, akik rendszert a közösség, szomszédság igényeire szabják, és előkészítik a működést. A - lehetőleg a kampánnyal végzett- beindítást követően, a tagok véleménye alapján kikristályosodik a legmegfelelőbb gyakorlat, és rutinná válnak a folyamatok. Néhány év alatt az alaptevékenységen túllépve a résztvevők összefogásukkal egyre komolyabb gondokra, nehézségekre képesek megoldást találni, és más csoportok is kialakulnak.

Szervezési tanulságok következnek a Miskolcon működő ÓRA KÖR példáján keresztül.

 • Legyen átlátható a rendszer működése - nálunk hat A4-es oldalon az összes konkrétum rögzítve van, ezek a heti megbeszéléseken a tagok által megváltoztathatók.
  • A kör az alapfeladatokra koncentráljon - Magyarországon egyik sem jogi személyiség, a struktúra így könnyen alakítható, rugalmas (nálunk konszenzusos döntések).
 • Félelem, hogy megbízhatatlan emberek is tagok lesznek - gyakori beszélgetésekkel, írott kimutatásokkal kiszűrhetők és kezelhetők (akár kirekesztéssel).
  • Fontos, hogy megbízható cserenyilvántartás legyen - lehet papíron is (!), az ÓRA Kör egy szabadon használható, erre a célra kifejlesztett számítógépes programot használ.
 • A "hiteljegy" hamisítható - ezért a többiekhez hasonlóan mi is a csekkfüzetes cserenyugtázást választottuk.
  • A csekkfüzet nagyon egyszerű lehet, csak néhány szükséges adatot kell rajta feltüntetni (minta, fénymásolás) - mi egy nyomtatványboltban kapható füzetecskét használunk.
 • Jó kapcsolat alakulhasson ki a tagok között - a Körünk támogat mindenféle építő kezdeményezést: találkozók, levelező rendszer, stb.
  • Rendszeres találkozók legyenek, állandó helyen - A Körünk minden kedden, egy családsegítő által felajánlott helységben tart szervezési, tájékoztató megbeszéléseket.

Mint ahogy hazánkban is előfordult, lehetséges, hogy egy Kör hasad - egy újat hoz létre - tagjai érdeke szerint. Több kör egyesülése vagy szövetsége egy fejlődési fok lehet, mert a módszertani együttműködés, átjárhatóság, gazdasági ésszerűsítés ezt megkövetelheti. Miskolcon egy kör működik kb. egy hónapja, továbbá három szervezése van folyamatban, a Miskolci Humán Szövetség szakmai segítségével.

A Miskolci ÓRA Kör keddenként 17.30-tól tartotta megbeszéléseit az Avas városrészen, a Hajós A. u. 1. alatt, az "Iránytű" Avasi Szociális Szolgálat csoportszobájában.

A szervező Mészáros László, tel: ********

Mészáros László non-profit menedzser, ~2001-ben

Advertisement