Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

Az Észt csoda[]

Észtország miután szegény és kevés erőforrással rendelkező államként függetlenné vált a Szovjetuniótól, húsz éve tervbe vette az elektronikus kormányzásra (E-demokrácia) való átállást, mára pedig meghétszerezte GDP-jét.

Teljes mértékben digitalizált egészségügy és oktatás, internetes parlamenti választások, öt perc alatt online elkészíthető adóbevallás – ez csak néhány a háromezer szolgáltatás közül, amelyet az észt e-kormányzati portál kezel. Ezekhez kapcsolódnak a magánszektor által nyújtott lehetőségek, amelyeknek köszönhetően az állampolgárok például az elektronikus személyi igazolványukkal vehetnek igénybe tömegközlekedési szolgáltatásokat, vagy azonosíthatják magukat a banki tranzakciók során. Azt mondják, az elektronikus közigazgatási fejlesztéseknek köszönhetően az észt állam odáig jutott, hogy gyakorlatilag a világ másik feléről is el tudná kormányozni az országot.

Az ügyintézés egyszerűsége miatt számos külföldi is szívesen fektet be az országba; másfél év alatt tízezren kértek erre használható digitális tartózkodási engedélyt .

Észt_digitális_állampolgárság

Észt digitális állampolgárság

Gyakorlata[]

Elektronikus népszavazás[]

Észtország a világ első országa volt, ahol a világhálón keresztül is leadhatták szavazatukat a választópolgárok. A 2005‑ös önkormányzati választásokon mintegy 10 ezren, a 2007‑es parlamenti választásokon pedig már 30 ezren – ami az összes leadott szavazat 5,4 százaléka – éltek az online szavazás lehetőségével.

Az internetes szavazáshoz csupán egy internet‑hozzáféréssel rendelkező számítógép, egy elektronikus személyi kártya, illetve egy elektronikus kártyaleolvasó szükséges. Szavazni hat nappal a szavazást megelőzően lehet, a voksot pedig a szavazás napjáig meg lehet változtatni, akár hagyományos úton is.

Elektronikus népgyűlés 2013-ban[]

A Rahvakogu oldalon, egy minden állampolgár számára nyitott online „népgyűlés” készített javaslatokat, vitatkozhatott, majd a kompromisszumok után szakértők bevonásával készültek hatástanulmányok és így alakultak ki végül a törvénytervezetek.

Az út vége megegyezett a klasszikus képviseleti demokráciában megszokott parlamenti vitával, amiket - az alapos előkészítés folytán érdemben tárgyaltak.

Források[]

Advertisement