Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

Az Élő Könyvtár mozgalom 1993-ban kezdődött Dániában. Néhány fiatal indította el a kezdeményezést, miután egy barátjukat megtámadták és megölték. Abból indultak ki, hogy ha ismerték volna fiút a támadók, nem bántották volna.

Az Élő Könyvtárban a "könyvek" olyan emberek, akik vallásuk, származásuk, élethelyzetük, szexuális orientációjuk, fogyatékosságuk, stb. miatt gyakran diszkrimináció, társadalmi kirekesztés áldozatai. Hívő keresztény, gyógyult rákbeteg, meleg ember szülője, száraz alkoholista, hajléktalan, bevándorló, zsidó vallású, cigány származású, aszexuális, transznemű, testi fogyatékkal élő ember, autista és sokan mások alkotják-alkothatják a "könyvtár állományát". Velük lehet beszélgetni a foglalkozások során.

A módszert Magyarországon az @Európa Tanács Budapesti Európai Ifjúsági Központ honosította meg, itthon jelenleg az @Iskolai Élő Könyvtár a mozgalom egyik legaktívabb képviselője. Fesztiválokon, iskolákban (13-18 éveseknek) szerveznek Élő Könyvtár alkalmakat.

Ez egy emberi jogi képzési program, szemléletformáló, érzékenyítő foglalkozás, élő párbeszéd, amely közel viszi egymáshoz a különböző kultúrákat, speciális társadalmi csoportokat. Egyedülálló lehetőség az előítéletek csökkentésére, a személyiség fejlesztésére, az interkulturális tanulásra közvetlen élményeken keresztül. A tisztelet, nyitottság elmélyítésére. Mint egy igazi könyvtárban, a "könyveket" itt sem szabad rongálni, bántó szándékkal nem szabad a könyveket kérdezni. A foglalkozásokra minden alkalommal az iskolai csoportokat és a "könyveket" is felkészítik és mindig van levezető, visszajelző foglalkozás.

Részletek, további tudnivalók itt: https://www.coe.int/en/web/youth/publications-in-hungarian#{%2238567151%22:[7]}

További részletek, források[]

A Klub Rádióban volt 2021-ben Iskolai Élő Könyvtár két képviselőjével, kb. 16 perc podcast, érdemes meghallgatni. Ezen a linken kell elindítani, kb. a 4' perctől a 19'35" percig tart. https://www.klubradio.hu/archivum/fulbevalo-2021-majus-18-kedd-1300-17527


Advertisement