Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

KÖR játék a Közösségi Önsegítő Rendszerben való együttműködési készség fejlesztéséhez.

Kor jatek tabla

A játék táblája, kattintással kinagyítható

Ajánlott: Bármilyen életkorúaknak

Cél: Az év 52 hetén végigmenve saját tevékenységhez segítséget kapni, és a többieknek adni úgy, hogy a segítségért kapott-adott pontok lehetőleg kiegyenlítődjenek az év végére. Nyertes: aki a legközelebb végez a 0 összeghez.

A játék menete:

A játékosok a tábla felső pontjáról indulnak, dobókockával. Ahány pontot dobnak, annyit lépnek előre, az óramutató járásának irányában. Az éppen érvényes évszakot figyelembe véve fogalmazzák meg, hogy mit szeretnének csinálni (játszani, sportolni, tanulni, dolgozni, stb.). A dobás alapján elért mező színe határozza meg, hogy milyen segítséget kér.

  • A tevékenység helyére ajánlat HOL? PIROS mező
  • Felhasználható anyag MIBŐL? KÉK mező
  • Szükséges eszköz MIVEL? SÁRGA mező
  • Módszerre tanács, vagy magyarázat HOGYAN? ZÖLD mező

A többi játékos a kérésre adhat segítséget, amiért a játékosok által elhatározott pénznemben (karát, fabatka, kagyló, stb. - NEM forint) kialkudott mértékben állapodnak meg. Több ajánlat esetén versenyeznek. Egyéb vonatkozásban is tehetnek ajánlatot a többiek, az általuk elfoglalt mező színe alapján. Ha minden kérést, ajánlatot lerendeztek, dob a következő játékos. Amíg nem sikerült mindent biztosítani a tevékenységhez, a segítségkérő nem tud továbbmenni, a dobásból kimarad, közösen kell keresni a hiányzó elemre megoldást. A bevételeket, kiadásokat egy közös papíron jegyzik. 4 főre ilyen táblázatot ajánlunk:

Az év végén mérleg készül, az a nyertes, akinek a kiadásai és a bevételei közötti különbség a legkisebb.

Természetesen a játék közös megegyezéssel bármikor abbahagyható, vagy folytatható, a végső győztes a teljes időszakra kiszámolt egyenleg alapján adódik, akárcsak az évi zárásnál.

Sok gyakorlás után érdemes valódi tevékenységek és segítségeknél is alkalmazni a KÖR-t!

Kiegészítések[]

Mivel akkor élvezetes a játék, ha minél többen minél több ügyletet csinálnak, a nyertest ilyen módon célszerű megállapítani:

A játék nyertese az:

  1. aki a legtöbb emberrel kötött üzletelt. Ha itt egyenlőség van, akkor az,
  2. akinek a játék végén nulla az egyenlege. Ha ez sem megoldás, akkor a
  3. akinek a teljes forgalom/maradványegyenleg arányszáma magasabb. Ha ez sem megoldás, akkor
  4. az eddigi szűrőn bennmaradtak mind nyertesek.

A táblán 52 mező van, épp amennyi lap a franciakártyában, emiatt később azzal is lehet kombinálni. Például húzással véletlen tényezőt visz az ügyletbe, aminek megoldását a végeredményben szintén el lehet számolni.

Advertisement