Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

ÁSZOKFA: Állástalanok SZervezetei Országos Közösségének Fejlesztő Alapítványa

Ászokolás: Lassú erjedésben levő szeszesitalok (sör, bor stb.) kezelése, zamatfejlesztő érlelése hideg, ill. hûvös pincében. A sörös- és boroshordókat a legalább 20 cm magas ÁSZOKFÁ-ra (a pince hosszában páronként fektetett gerendafára) helyezik, hogy a levegő alulról is jól átjárhassa.

Alapítványunk, hasonlóan az ászokfához megpróbálja a hideg környezettől független fejlődést segíteni a munkanélküliek önszerveződésén alapuló közös vállalkozások részére.

Tevékenységünkhöz megkezdtük egy szövetkezésfejlesztő országos hálózat kiépítését (jelenleg az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával 5 megyében, 16 fővel). Alapvetően pályázati úton keressük a finanszírozási forrásokat, de azok nem teszik lehetővé az infrastruktúra kiépítését. Gond továbbá a pályáztatók által megkövetelt önrész biztosítása is. Ezért kérünk mindenkit, aki szimpatizál törekvésünkkel, hogy pénzbeli, vagy infrastrukturális adományokkal, illetve a személyi jövedelemadóból felajánlható 1 %-al bennünket támogasson. A számlánkat vezető bank neve: ERSTE Bank Rt. Budapesti Igazgatóság Adószám: 18036455-1-43 1998.-ban már kétszer annyit ajánlottak fel támogatóink, mint az 1997.-ben az 1 %-os lehetőségből.

KALÁKA - Munkacsere adatbank[]

Az Ászokfa Kaláka az első magyar weben szerveződő csere közösség.


A Kanadában "Zöld dollár"-nak, az Egyesült Királyságban "LET System"- nek nevezett munkacsere adatbank, melynek Magyarországon mint "KALÁKA" több száz éves hagyománya van, egy erkölcsi kötelezettségvállalási rendszer, ahol egy számomra elvégzett munkát viszonzok valakinek, aki szintén az adatbank tagja. Ezzel olyan minõségû szolgáltatáshoz jutok, amilyet igénylek, illetve elõre elfogadok. Magyarországon a KÖR (Közösségi Önsegítõ Rendszer) elnevezés kezd elterjedni. A szolnoki KÖR innen elérhetõ.

A "KALÁKA" munkacsere adatbank csak akkor mûködik, ha nem csak felajánlói, de igénylõi is vannak. Ez egy személytelen szolgáltatás abból a szempontból, hogy nem kell mérlegelned, hogy vajon a másik el tudja-e végezni azt, amit kérsz tõle, mert õ éppen ilyesmit ajánlott fel. Az értékelést viszont majd együtt csináljátok. Ugyanakkor nagyon is személyes, hiszen egy viszonylag zárt kör tagjai dolgoznak egymásnak.

A teljesítményeket forintban és pontban mérjük. A forint a ténylegesen megfizetendõ értékrészt jelzi, ezt a személyi folyószámlán nem gyûjtjük. Egy pont egy "zöld forint". A bevétel pontban kifejezett értékrésze ad fedezetet az igénybevehetõ szolgáltatások pontban kifejezett értékrészére. Ezt az értékrészt összesítjük a személyi folyószámlán és állítjuk szembe a tartozást a követeléssel.

Ajánlólap

Szolgáltatás ajánló lap, kattintással nagyítható.

Tanulmányok, hírek, riportok[]

Varga Matild: Cselekedni helyi, lobbyzni magas szinten kell (Parola, 1997)

Az ÁSZOKFA – Állástalanok Szervezetei Országos Közösségének Fejlesztő Alapítványa –, melynek képviselője, József Róbert szerint a tőkehiánynál nagyobb kárt tehet a közösségi vállalkozásokban az átgondolatlanság. Szerintük a szövetkezeti formában megvalósuló műszaki fejlesztést kell előtérbe helyezni, s ezt regionális szövetkezetfejlesztési iroda felállításával kívánják megvalósítani. A fejlesztés lépéseit tartalmazó, cigány fiatalok körében kipróbált KULCS című programjuk tanulsága is igen fontos: a vállalkozásra felkészített közösségnek is szüksége van a belső vezetőre, összetartó erőre.


Forrás[]

Advertisement