Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

Az állatszeretet emberi érték, az állatvédelem 1998 óta törvényben megfogalmazott és szankcionált társadalmi elvárás. A természetközeli életmód része az élőhelyek számottevő részének megóvása.

Letöltés (1)

A barátságosság és kedvesség az intelligencia egyik jele.

Az állati intelligencia jól megfigyelhető a mással össze nem téveszthető helyzetfelismerő képességük együttérző viselkedésük révén.

Egy személyes tapasztalat megosztása[]

Nekem van egy emberi évek szerint számított, 7 éves ivartalanított hím nemû cicám.

Súlyos mozgás és hallássérült fogyatékkal élôként azt tapasztalom, hogy az állatok érzik, ha a gazdi Pl. beteg, feszült, szorong, szomorú stb.

Volt rá példa, hogy kiabáltam a férjemmel, és a cica “megtámadta” a férjemet, (pedig azt hittem, hogy a férjemet jobban szerette). Azt mondják sokan, hogy a macskák öntörvényüek és butábbak, mint a kutyák.

Én azt tapasztalom, hogy nagyon is értelmes állat a macska is.

Mai napig, ha a fent említett érzelmeket élem meg, vagy a családtagjaim, akkor a cica odajön/megy és megvigasztalja az illetôt. Olvastam már azt is, hogy a cica dorombolás, jótékony hatással van a fájdalmakra is. Ebben is biztos vagyok. Hasi fájdalomnál vettem észre, hogy az ölembe jön a cica, és enyhül vagy teljesen megszûnik a fájdalom.

Mostanában fáj a lába, és nem mindig tud felugrani az ölembe. Ilyenkor két lábra áll, és az egyik melsô lábával megérint, hogy elterelôdjön a figyelmem a rossz/negatív dologról.

Azt is tudja, hogy ki az, aki enni ad neki legtöbbször, vagy ki az, aki kiengedi a házból. A kedvenc ételei leginkább egészségesebb, mint az enyém. A csirkemell a kedvence például. Volt olyan többször is, hogy nem volt bent a cica akkor, amikor a fôzéshez készítették elô a húst (ki kiabáltam a cica nevét, és azt, hogy hús). A cica akárhol is van és akármit csinál éppen, a husiért jön.

Nekem, leginkább jó tapasztalatom van a cicával és a kutyával kapcsolatban, mindazáltal úgy vélem, hogy fontos sokat foglalkozni vele, illetve megtanítani emberi “viselkedésre” (szobatisztaság, ne másszon fel az asztalra).

Köszönöm a figyelmet!

Advertisement