Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

Az álhír megtévesztő információ. Ha nem eseti vicc, akkor gyakran csalásra irányuló reklámozás vagy marketing tevékenység része. A diktatórikus csoportok a propagandájában követőket, döntési előnyt vagyis politikai hatalmat igyekeznek vele elérni.

Trust

Általában a kölcsönös bizalom révén kezeljük a híreket

Álhír ellenőrző lista[]

A Facebook Brit újságokban ezt a listát javasolja, hogyan kell ellenőrizni, hogy mi az álhír?

 1. Kételkedj a szalagcímekben. Az álhíreknek gyakran szenzációs címeket adnak, csupa nagy betűvel, felkiáltójelekkel. Ha egy sokkoló híradás hihetetlennek tűnik, valószínűleg az is.
 2. Vizsgáld meg alaposan az URL-t. Egy becsapós, vagy egy valódihoz nagyban hasonlító webcím figyelmeztető jel lehet. Sok álhíroldal működik hiteles hírforrásokéhoz hasonlító, azokétól csak kissé eltérő címen. Érdemes összevetni az URL-eket.
 3. Vizsgáld meg a forrást. Légy biztos benne, hogy olyan forrásból származik a hír, aminek pontosságában megbízol. Ha ismeretlen szervezettől érkezik a hír, csekkold a “Rólunk” szekciót az oldalukon.
 4. Figyeld a formai megjelenést. Rengeteg álhíroldal hemzseg a helyesírási hibáktól, elgépelésektől, vagy a furcsa tördelési megoldásoktól. Olvasd óvatosan, ha ilyet látsz.
 5. Ügyelj a fotókra. Az álhíreket gyakran hamisított képekkel, videókkal illusztrálják. Előfordulhat az is, hogy a fotó hiteles, de egész mást, máskor és máshol ábrázol, mint ami a hírben szerepel. Akár rá is kereshetsz a képre, hogy megtudd mi az eredeti forrása.
 6. Ellenőrizd a dátumokat. Az álhírek időpontjai sokszor értelmetlenek, vagy hamisak.
 7. Keresd a bizonyítékokat. Ellenőrizd a forrás pontosságát, amire a hír szerzője hivatkozik. A bizonyítékok hiánya, vagy csak név nélkül nyilatkozó szakértők álhírre utalnak.
 8. Keress további tudósításokat. Ha nem találni ugyanarról a sztoriról más híradást, akkor valószínűleg álhírről van szó. Ha több megbízható forrás is közli, akkor valószínűbb hogy igaz.
 9. Lehet, hogy tréfás álhír? Előfordulhat, hogy az álhíreket nehéz megkülönböztetni a humoros vagy szatirikus szövegétől. Ellenőrizd, hogy a hír forrása nem egy ismert paródiaoldal-e, vagy hogy a történet részletei, hangvétele nem árulkodnak-e arról, hogy viccnek szánták.
 10. Létezik szándékos hírhamisítás. Gondolkodj kritikusan azzal kapcsolatban amit olvasol, és csak olyan híreket ossz meg, amikről tudod hogy hitelesek.

Google keresések tényellenőrzése[]

A Google 2017 április elején jelentette be, hogy létrehozott egy Fact Check (tény ellenőrzése) nevű címkét. Ez nem mondja meg, hogy cikk tartalma igaz vagy csak kitaláció, de lehetővé teszi más oldalaknak és tényellenőrző szervezeteknek, hogy ezt jelezzék. Így a Google keresőjében és a hírekben is lesz egy olyan címke, hogy például "Fact Checked by PolitiFact: Mostly True", tehát a PolitiFact oldal ellenőrizte, és szerinte a hír nagyjából igaz.

2017 április végén három változást vezet be a Google. A felhasználók ezentúl jelenthetik ha problémás keresési találatokat látnak. Ennek alapján aztán az algoritmus igyekszik tanulni, hogy ügyesebben szűrje ki a kamut. Emellett emberi alkalmazottak is fognak dolgozni azon, hogy az algoritmus pontosabb és hitelesebb találatokat dobjon fel. A változtatások lényege:

 • Amikor elkezdünk egy keresést gépelni, a legördülő listában megjelennek a gépelt kifejezést kiegészítő javaslatok. Ezentúl a lista alatt lesz egy link, erre kattintva bárki rögtön jelentheti a nem megfelelőnek ítélt javaslatokat, és azt is, hogy a mi a gond velük.
 • Gyakorlatilag ugyanez elérhető lesz azoknál a kis információs dobozoknál is, amelyeket a Google a találatok fölött megjelenít, hogy már kattintás nélkül megválaszolja a kérdésünket.
 • A harmadik változás, hogy a Google ezentúl igyekszik a hiteles és mérvadó oldalakat előnyben részesíteni a pusztán népszerűekkel szemben. Azt, hogy mi a mérvadó, úgy próbálják meghatározni, hogy egy csapat ember értékeli a véleményezi a találatokat, és az ő jelentéseik alapján igyekeznek az algoritmusok hatékonyabban válogatni.

Megtévesztő propaganda, sulykolás[]

Álhír bemutató oldalak[]

Részletek, Források[]

Advertisement